Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 16 mei 2012 12:05

Nordic Walking

0 0 Leestijd ongeveer

De uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen en, vooral, de chaos na de verkiezingen in Griekenland baart beleggers zorgen. Voor hen die de problemen in de eurozone willen ontvluchten, zijn Scandinavische aandelen een alternatief. Voor beleggers die van Europa de buik vol hebben, zijn Amerikaanse aandelen een mogelijkheid.

Alle politieke tumult ten spijt, de economieën in Noord-Europa zijn een baken van rust en stabiliteit. In Scandinavië staan de staatsfinanciën er aanzienlijk beter voor dan in de rest van de Europese Unie. Het bruto binnenlands product van Finland, Noorwegen en Zweden nam in 2011 zelfs tot vier procent toe.

Hoewel voor dit jaar de prognoses voor Zweden minder rooskleurig zijn, verwachten waarnemers dat hun economieën blijven groeien. Als gevolg van de inflatoire druk, bestaats weliswaar de kans dat de Zweedse economie in 2012 krimpt.

De Rijksbank van Zweden, dit is de centrale bank van Zweden, beschikt echter over voldoende ruimte om de rente te verlagen en kan dus daarmee de economie stimuleren.

Ook in Denemarken staan alle seinen op groen. De werkloosheid daalt, de consumenten blaken van vertrouwen en de economen van Danske Bank voorspellen een groei van 1,1 procent.

Dat optimisme blijkt echter niet uit het koerspotentieel van de KFX. Volgens de gegevens van dataleverancier Bloomberg is in de komende zes tot twaalf maanden het koerspotentieel van Deense hoofdaandelen beperkt, namelijk iets meer dan vijf procent.

Het voorgespiegelde koersdoel van de OMX ligt thans 17,2 procent hoger dan de slotkoers van 15 mei. Enerzijds is de beursmalaise van de voorbije dagen, weken hier debet aan. Anderzijds is dit een gevolg van de terughoudendheid, traagheid van analisten waarmee zij hun prognoses aan de nieuwe realiteit aanpassen.

Hoewel het koerspotentieel van de Noorse OBX in onderstaande grafiek niet goed tot zijn recht komt, verwachten analisten dat de hoofdaandelen in Oslo binnen afzienbare termijn van twaalf maanden 18,6 procent zouden moeten kunnen stijgen. De Noorse economie is dankzij haar ondergrondse rijkdommen een van de gezondste ter wereld en de beurskoersen worden aangejaagd door de grondstoffenbedrijven in de breedste zin van het woord.

Finland is het enige land in Scandinavië dat in 2002 zijn eigen munt, de marka, verving voor de euro. Het begrotingstekort ligt beduidend onder het gemiddelde van de eurozone. Het lot van de Finse economie ligt echter niet in handen van de €-zone, noch Europa, maar is nauw verbonden met het wel en wee aan Nokia. De telecomgigant was ooit goed voor vier procent van het bruto binnenlands product en 14 procent van de export. Nu is dat respectievelijk een en vijf procent. De kurk waarop de Finse economie deels dreef, brokkelt nu af. Volgens de consensus van analisten mogen beleggers niettemin ervan uitgaan dat Finse aandelen in de komende twaalf maanden 22,9 procent zullen stijgen.

Als belegger kunt u middels individuele aandelen in Noord-Europa beleggen of middels ETF’s. UPM Kymmene, Kesko en Petroleum Geo-Services (koerspotentieel van 16 procent) zijn de aandelen met de meeste koopadviezen. Analisten schatten echter het winstpotentieel van Castellum, Pandora, Storebrand hoger in. Onderstaande tabel geeft een overzicht van Noord-Europese aandelen waarvan analisten verwachten dat de koers in de komende maanden met 20 procent of meer zal stijgen.

Een tweede mogelijkheid is de ETF van Amundi (ISIN FR0010655738) dat drijft op een bredere aanpak. De Amundi ETF MSCI Nordic biedt beleggers de gelegenheid om te investeren in de 80 meest verhandelde bedrijven. De consensus van Bloomberg laat uitschijnen dat analisten er op rekenen dat Noord-Europese aandelen met zo’n 17 procent zullen stijgen.

Buik vol van Europa

Beleggers die hun buik vol hebben van Europese aandelen, kunnen hun pijlen richten op Amerikaanse aandelen. Door de bank genomen, ligt het beoogde koersdoel 15,4 procent boven de actuele koers.

De Zwitserse zakenbank UBS presenteerde begin deze week een lijst met bedrijven waarvan aandelenstrateeg Jonathan Golub verwacht dat de activiteiten min of meer immuun zijn aan de zorgwekkende ontwikkelingen in Europa. De lijst telt 14 aandelen, namelijk: Abbott Laboratories, American Tower Corp (amt), Ball (bll), BMC Software (bmc), Brown-Forman (bf/b), The Chubb (cb), Colgate-Palmolive (cl), International Business Machines (ibm), Johnson and Johnson (jnj), McDonald’s (mcd), Raytheon (rtn), Spectra Energy (se), Stericycle (srcl) en Yum! Brands (yum).

Schijnveiligheid

Door te beleggen in Noord-Europa aandelen ontvlucht u de problemen in de eurozone, ook als u kiest voor Amerikaanse aandelen, maar als de Europese muntunie daadwerkelijk uit elkaar valt, gaan ook de markten buiten het eurogebied onderuit. Andrew Garthwaite, strateeg bij Credit Suisse, ziet in het voorkomend geval de S&P 500 dalen tot 1.000 punten, oftewel een verlies van 25 procent. En de Europese markten? Wie het weet, mag het zeggen.