Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 9 mei 2012 10:02

Bèta Boosters

0 0 Leestijd ongeveer

Op een moment dat steeds meer partijen overgaan tot laagvolatiele aandelen, drukt Bank of America Merrill Lynch beleggers op het hart om voor meer volatiliteit te gaan. Aandelen met een hoge bèta zijn risicovoller. De Amerikaanse bank komt aanzetten met een lijst waarvan de bèta’s stuk per stuk groter zijn dan één.

Veel beleggers associëren het begrip risico met dalende beurskoersen. Op zich is een koersdaling een koersbeweging en de volatiliteit daarvan wordt gekwantificeerd aan hand van de standaarddeviatie.

Volatiliteit betekent ook dat de koersen van aandelen fluctueren. Hierdoor is het mogelijk dat zij per saldo sneller stijgen of harder dalen dan andere of tegenover de markt. Die marktgevoeligheid wordt door de bèta-coëfficiënt gemeten en wordt het marktrisico genoemd. In academische kringen stelt men dat bèta een betere maatstaf is om de volatiliteit van aandelen in kaart te brengen.

Ook voordelen

Al in de jaren dertig van de vorige eeuw verkondigde Benjamin Graham dat volatiliteit ook zijn voordelen heeft. Grote koersuitslagen bieden beleggers immers de mogelijkheid om verstandig te kopen wanneer de koersen scherp dalen en te verkopen als zij sterk stijgen.

Global Wave

De Global Wave van Nigel Tupper laat uitschijnen dat de mondiale economie het dal al is gepasseerd. De analist van Bank of America Merrill Lynch peilt maandelijks het economische klimaat aan hand van een zevental indicatoren. Telkens zij een duidelijke verbetering hebben laten optekenen, bleek dat aandelen wereldwijd in de komende maanden met 14,2 procent zouden stijgen.

Bèta Boosters

Om volop van die stijging te kunnen profiteren, presenteert Bank of America Merrill Lynch zijn zogeheten Bèta Boosters. Dit zijn aandelen waarvan de bèta groter is dan één. De markt heeft altijd een bèta van één. Als de algemene marktbeweging omhoog is, stijgen aandelen met een hoge marktvolatiliteit sneller dankzij hun beweeglijkheid sneller dan gemiddeld en kunnen zij bij een gegeven risiconiveau een hoger rendement behalen.

Andere stijlkenmerken zijn lagere marktkapitalisatie, negatieve correlatie met obligaties, hoge cyclische winstgroei en een hoge dispersie in de winsttaxaties van analisten.

Tot dusver noteren in 2012 de beurskoersen op Wall Street 8,9 procent hoger. De stijging wordt vooral gedragen door de financiële waarden (17,2 procent), cyclische consumentengoederen (15,4 procent) en technologie (14,3 procent). De sectoren die dit jaar de S&P 500 niet kunnen bijbenen zijn verbruiksgoederen 5,6 procent, nutsbedrijven (-0,4 procent) en energie (-1,1 procent), nochtans trokken zij in 2011 de markt omhoog.

Binnen de perken

Zolang de volatiliteit binnen de perken blijft, kan het advies van Tupper om voor meer bèta te gaan, dit jaar wel eens goed uitpakken. Laagvolatiele aandelen blikken in 2012 vooralsnog terug op een winst van 4,3 procent en blijven dus achter op de markt.

Volatiliteitsindex

Zodra de VIX, de zogeheten angstbarometer het niveau van 30 punten opzoekt, breekt het moment aan waarop u beter afscheid kunt nemen van aandelen met een hoge bèta. De volatiliteitsindex peilt aan de hand van opties op aandelen de verwachte beweeglijkheid van de S&P 500 en schommelt in een normaal regime tussen de 15 en 25. Een VIX van 25 of meer duidt op nervositeit in de markt en bij boven de 40 is er sprake van paniek. Momenteel is van paniek absoluut geen sprake. De VIX noteert op 19,05 punten, een normale waarde.