image description
Opinie Menno van Hoven, 3 mei 2012 15:07

Weinig beweging, beter dan AEX

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

De offensieve portefeuille staat in 2012 op net geen 8% winst, voor een groot deel gedreven door de zwaarwegende beleggingen in opkomende markten. Enkele aandelen kregen rake klappen.

Met een zo goed als onveranderd totaalrendement gemeten vanaf de start van de offensieve portefeuille op 2 november 2010 wordt nog altijd ruimschoots beter gepresteerd dan de AEX-index, die bijna 5% kwijtspeelde (inclusief dividend).

Ook dit jaar is er een flinke outperformance ten opzichte van de AEX, die nog steeds op verlies staat in 2012. De drijvende kracht achter dit resultaat zijn onze met 24% zwaarwegende posities in vijf ETF's en beleggingsfondsen in opkomende markten.

Het gemiddelde rendement daarop bedraagt in 2012 ruim 10%, met als grootste uitblinker het Fidelity Emerging Europe, Middle East and Africa Fund.

Gemeten vanaf de start doen de beleggingen in grondstoffen (weging: 11%) het het sterkst, met een totaalrendement van 9%.

Vooral de twee Agribusiness-fondsen doen het goed, met 9,8 en 11,8% rendement voor respectievelijk DWS Global Invest Agribusiness en Market Vectors Agribusiness (ETF). Deze fondsen beleggen in de hele voedingswaardeketen via landbouwgerelateerde aandelen als Mosaic, Bunge, Monsanto, Syngenta en Deere.

Rake klappen
Met name de voorbije week kregen onze beleggingen in individuele aandelen (weging: 32,8%, rendement 2012: +6,3%) in specifieke gevallen harde klappen.

Vooral de sterke koersdaling voor Deckers Outdoor na tegenvallende kwartaalcijfers kwam hard aan. Het aandeel leverde fors in, waardoor een mooie winst van ruim 10% werd omgezet in 11% verlies. Na een hoogste koers van $118,90 zakte Deckers terug tot ruim $50. Toen we enkele weken geleden instapten op $63 waren we achteraf gezien toch nog te vroeg. In afwachting van het belangrijke winterseizoen blijven wij zitten gezien de overdreven afstraffing. Woensdag herstelde het aandeel wel weer met 5% om op $55 te sluiten. Interessant is overigens dat geen enkele analist Deckers een verkoopadvies geeft, ook niet na de berichtgeving van afgelopen week. 

Ook vuilophaler Republic Services stelde teleur met zijn outlook en daalde daarop 14%. Positief nieuws was er voor Wabco, dat na sterke cijfers opliep van $56 naar $63, waarmee het aandeel nu in de top-5 van grootste stijgers staat. Met ruim 20% cash zullen we in het geval van dalende beurskoersen onze aandelenposities verder uitbreiden. Voorlopig zijn we tevreden over de samenstelling van de offensieve portefeuille.

Tekst: Menno van Hoven, 3 mei 2012