image description
Opinie Menno van Hoven, 2 mei 2012 10:16

KPN grote verliezer in 2012

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

Na 5 maanden zijn de uitslagen op de wereldwijde effectenbeurzen groot. In Nederland valt KPN op met een verlies van bijna 27% dit jaar.

De AEX staat in 2012 op een verlies van 1,33% (peildatum 1 mei), wat aanmerkelijk slechter is dan AMX, AScX en vooral de Amerikaanse indices.

Verantwoordelijk voor de slechte performance zijn aandelen als Unilever, Shell, ArcelorMittal en zeker ook KPN, dat met bijna 27% verlies met afstand de grootste verliezer is dit jaar.

Grootste stijgers zijn nog steeds TNT Express en PostNL, alhoewel er vergeleken met een maand eerder flink wat van de koerswinst werd ingeleverd. 

Binnen de AMX valt Brunel op met een mooie plus van ruim 55%, terwijl smallcap LBI International het bijna zo goed doet dit jaar.

AUTOFABRIKANTEN, FINANCIALS EN DIVIDEND ARISTOCRATS
Internationaal zijn de uitslagen ook groot, met in Europa sterk presterende autofabrikanten en vooral een dramatisch verlies voor de Spaanse oliereus Repsol in verband met de perikelen in Argentinië.

De Amerikaanse beurs doet het wederom sterk in 2012, aangevoerd door liefst drie financials, als we creditcardmaatschappij American Express daar ook toe rekenen. In tegenstelling tot de Europese indices kent de Dow geen echte negatieve uitschieters met kwaliteitsaandeel Procter&Gamble als slechtste performer met net geen 5% verlies.

De top-5 bestaat met uitzondering van Hewlett-Packard zelfs volledig uit Dividend Aristocrats, waarvan het achterblijven van McDonald's en Wal-Mart niet meer dan logisch is na de flink gestegen koersen in 2011.

Bekijk hieronder het volledige overzicht van grootste stijgers en dalers in 2012:

Tekst: Menno van Hoven, 2 mei 2012