Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 30 apr 2012 09:19

Koninklijke aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Beursplein 5 telt 16 fondsen met een koninklijk predikaat. Op Koninginnedag zijn zij aan hun stand verplicht om winst te realiseren. Veel Nederlanders zijn op deze dag in opperbeste oranjestemming. Het lijkt niet meer dan logisch.

Tot aan de start van Euronext vierden beleggers en beurshandelaren op 30 april uitgebreid Koninginnedag. De beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs bundelden echter officieel op 22 september 2000 hun krachten en sindsdien is 30 april een gewone handelsdag. Pas anderhalf jaar later, op 6 februari 2002, trad Lissabon toe tot de fusiebeurs, maar dat terzijde.

Het klinkt vreemd dat de beurs op Koninginnedag open is en morgen, op de dag van de arbeid, gesloten.

Eén mei is een feestdag in Frankrijk, België en veel andere Europese landen. Euronext werd aanvankelijk, voordat het op 4 april 2007 fuseerde met de New York Stock Exchange, vanuit Parijs aangevoerd en Koninginnedag zegt de meeste Fransen net zo weinig als de meeste Nederlanders Quatorze Juilliet, de Franse Nationale feestdag.

Maar hoe presteren aandelen met het predikaat Koninklijk op 30 april?

In alle onderzochte jaren was bij de koninklijke aandelen sprake van winst. In 2002 kwam de winst uit op 0,3 procent, in 2003 op 0,6 procent, in 2007 op 0,3 procent, in 2008 op 0,5 procent, in 2009 op 0,9 procent en in 2010 op 0,5 procent. 2004 was een beroerd jaar: 0,8 procent verlies. In de jaren die niet vermeld worden, was de beurs gesloten omdat Koninginnedag net zoals vorig jaar in het weekend viel.

De koninklijke aandelen presteren dus per saldo beter dan de AEX. Het verschil is door de jaren heen nochtans klein, slechts 72 basispunten. Koninklijke Ten Cate is koploper, zij het met miniem verschil. Het aandeel leed enkel in 2002 verlies. In het kielzog volgen Reesink en op een wat grotere afstand Wessanen.

De bodem van de ranglijst is weggelegd voor KPN Telecom, dat vooral in 2002 en 2009 een beroerde Koninginnedag kende. Toen daalde de koers om en bij de drie procent. Vopak en Philips doen het beter, maar blijven met in totaal een verlies van respectievelijk 1,9 en 0,9 procent eveneens niet uit de rode cijfers.

Door de bank genomen, levert het predikaat Koninklijk beursgenoteerde bedrijven op Koninginnedag nauwelijks extra rendement op. Het lijkt er dus op dat veel Nederlanders deze beursdag met recht links laten liggen.