image description
Opinie Harry Geels, 26 apr 2012 13:05

Slimmer gebruikmaken van ETF’s

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

ETF's of indextrackers zijn prachtige producten. Helaas leiden ze niet direct tot betere resultaten bij beleggers. Een aantal suggesties voor beter gebruik van trackers.

Als er één product is dat de laatste jaren met succes is geïntroduceerd dan is het wel de ETF, ofwel een beursgenoteerd beleggingsfonds dat tegen lage kosten een index volgt. In de financiële wereld zijn het de laatste jaren eigenlijk alleen de ETF’s die een grote nieuwe toestroom van gelden hebben laten zien.

Kosten en timing

Het is inderdaad een product met voordelen. Maar onderzoek toont aan dat het gebruik ervan niet tot betere resultaten bij beleggers hoeft te leiden. Het grootste probleem van beleggers is namelijk niet zozeer het product (actief fonds of ETF) dat ze gebruiken, maar de kosten van beleggen (zoals transactiekosten, bewaarloon) en verkeerde timing van hun aan- en verkopen.

Zo toonde John Bogle (nota bene als verantwoordelijke van Vanguard een van de pioniers van indexbeleggen) twee jaar geleden aan dat het rendement van 79 onderzochte, populaire trackers over de onderzoeksperiode van vijf jaar gemiddeld 1% per jaar opleverden, maar dat de beleggers in die ETF’s gemiddeld 3,5% per jaar verloren, een verschil van 4,5%!

Bogle zei naar aanleiding van dit onderzoek op een webinar bij Indexuniverse negatief verrast te zijn over de mate waarin beleggers in ETF’s lijden. De voordelen die deze producten bieden, worden blijkbaar in de praktijk niet gerealiseerd. ‘En de resultaten zijn ook nog eens heel consistent en statistisch betrouwbaar’, zo zei hij. ‘Dat maakt de verrassing des te groter’.

Makkelijker fouten maken

Het onderzoek van Bogle staat niet op zichzelf. Recent hebben Duitse wetenschappers van de Goethe University uit Frankfurt een vergelijkbare conclusie getrokken. In een onderzoek getiteld ‘Passive Aggressive: Index-Linked Securities and Individual Investors’ onder beleggers van een groot Duits doe-het-zelf-platform kwamen zij tot een aantal interessante bevindingen.

Ten eerste dat ETF-beleggers jonger zijn en meer handelen dan beleggers die geen ETF’s gebruiken. Ze boeken geen betere resultaten dan beleggers die geen ETF’s gebruiken. Ze doen weliswaar betere stockpicking, maar hun timing is slechter. Sterker nog, de onderzoekers impliceren zelfs dat verkeerde timing wordt versterkt doordat er zo gemakkelijk in ETF’s kan worden gehandeld (zie hoe een van de voordelen van ETF’s juist een nadeel kan zijn).

Langere termijn

Hoe nu verder? Belangrijk is dat beleggers goed de voor- en nadelen van ETF’s kennen. Daarbij gaat het niet alleen om de technische voor- en nadelen, maar ook hoe die in de praktijk uitpakken, zoals blijkt uit bovenstaande onderzoeken. Het lijkt op het eerste gezicht belangrijk dat er zo objectief mogelijk (modelmatig) in trackers wordt belegd en dat er niet al te veel in moet worden gehandeld (maar meer voor de langere termijn).

 

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.

Dit artikel is gewijzigd op 02-05-2012.