Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Harry Geels, 17 apr 2012 14:25

De bullmarkt die niemand echt gelooft

0 0 Leestijd ongeveer

In mijn columns van 20 januari en 21 februari schreef ik dat een aantal beurzen technisch was uitgebroken. Het leek er steeds meer op dat er een nieuwe bullmarkt was begonnen.

Dat kunnen we het beste visualiseren aan de hand van een grafiek van de MSCI AC World, ofwel de aandelenindex voor de wereld als geheel (AC staat voor ‘all countries’), met daarin verwerkt het 200-daags Voortschrijdende Gemiddelde. De hellingshoek van dit gemiddelde is een goede richtlijn voor de langetermijnbeweging van de beurs.
 

(Klik voor vergroting)

Loopt de lijn omhoog, dan zitten we in een bullmarkt. Is het gemiddelde dalende, dan zitten we in een bearmarkt. Begin dit jaar draaide het gemiddelde weer positief. Dat was voor mij een bevestiging van de charttechnische uitbraken die ik in bovengenoemde columns besprak. De daling van de afgelopen weken stelt de conclusie van een nieuwe bullmarkt echter danig op de proef.

Slechte prestatie Nederlandse beurs

Krijgen we het scenario dat we begin 2008 zagen? Begin van dit rampjaar ging het gemiddelde ook weer stijgen (althans voor MSCI AC World Price), door de opleving in de koersen in vooral maart en april, om daarna hard te gaan dalen. Laat ik vooropstellen dat ik geen herhaling van 2008 verwacht, althans geen vergelijkbare daling. De argumenten daarvoor heb ik in de voorbij jaren in diverse columns gegeven.

Het jaar 2008 is voor mij nog steeds de perfect storm die we maar eens in een generatie zien. Overigens is het gemiddeld genomen best goed gegaan dit jaar met aandelen. De eerder gesignaleerde uitbraken waren er niet voor niets. De website Bespoke heeft de prestaties van de beurzen wereldwijd (tot en met afgelopen vrijdag) in een mooie tabel gezet.

http://www.bespokeinvest.com/thinkbig/2012/4/13/2012-country-stock-market-returns.html

Opvallend in deze tabel is de slechte prestatie van Nederland. Veertien landen (van de 78) hadden een min en daar zat Nederland tussen. Dat Nederland zich moet voegen bij het illustere rijtje van Spanje, Portugal en Italië (en wat beurzen van kleine eilanden) is voer voor analisten; voor mij het zoveelste bewijs dat Nederland een Mickey Mouse-beurs heeft en dat beleggers die zich daarop concentreren last hebben van bijziendheid.

Bullmarkt, maar dat wordt niet geloofd

Maar goed, kijkend naar het bredere wereldplaatje zitten we nu met de constatering dat we weer in een bullmarkt zouden zitten, maar dat blijkbaar nog weinig beleggers dat geloven. En dat we zelfs moeten oppassen dat de trend niet weer neerwaarts draait. Natuurlijk zijn er intelligente analyses geschreven over de recente daling. Het zou iets met nieuwe angst of Italië en Spanje zijn. Of een mogelijk harde landing van China. Of wat dan ook.Er gebeurt altijd wat in de wereld en er is altijd een schijnbare verklaring te bedenken voor wat er in de wereld gebeurt. Ik was laatst bij een seminar van Goldman Sachs Asset Management over de Next11-landen (landen als Mexico, Turkije en Indonesië). Als je ziet hoe snel de economische groei daar gaat en hoe goedkoop (fundamenteel) de aandelen daar zijn geworden (o.a. door de daling in augustus en september vorig jaar)!

Je kan dus ook een heel positief verhaal schrijven over de wereld waarin volgens Goldman Sachs de Bric- en Next11-landen dit decennium meer dan 73% van de economische groei in de wereld voor hun rekening gaan nemen. China produceert (ondanks de iets lagere groei, nog altijd per twee maanden een economie zo groot als Griekenland). Laten we dus vooral niet te pessimistisch doen, zo was de boodschap van Goldman Sachs. 

Mondiale groei zet door

Ik blijf voor de lange termijn positief voor aandelen (maar sluit daarmee geenszins negatieve kortetermijnsentimenten uit). De groei in de wereld zal door aansluiting van bijvoorbeeld de Next11-landen doorzetten. En er staat heel veel geld geparkeerd in niets opleverende deposito’s of zelfs in negatief renderende staatsobligaties. Deze hoeveelheid geld zal gedeeltelijk, vroeg of laat, zich weer naar de aandelenmarkten bewegen, als de scepsis over de eurocrisis langzaam overwonnen wordt.

In de tussentijd hebben we te maken met een bullmarkt die weinigen geloven en wellicht zelfs weer met een bearmarkt als het pessimisme de overhand houdt. Zo laveren we tussen hoop en angst, totdat het besef over de goede ontwikkelingen in de wereld steeds beter postvat. Goed spreiden van de beleggingen blijft het devies.