Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 13 apr 2012 10:56

Het fenomeen Apple

0 0 Leestijd ongeveer

Voor gebruikers kan Apple niet meer stuk en ook op de beurs worden de aandelen opgehemeld. Beleggers tilden vorige maand de koers boven de 600 dollar. Sommige analisten denken dat het aandeel zijn top heeft bereikt en zoeken naarstig naar alternatieven. Anderen blijven vast op Apple en kijken liever naar aandelen die meedrijven op het succes.

De aandelen van Apple bereikten afgelopen dinsdag de recordstand van 644 dollar en worden momenteel verhandeld tegen een koers van 622,77 dollar.

Het technologiebedrijf is daarmee veruit het grootste bedrijf ter wereld, gemeten in beurswaarde.  Apple was vorig jaar augustus al eventjes het meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar stootte dit jaar voor de tweede keer Exxon Mobil van de troon.

Monsterwinst

De aandelen stegen in 2012 vooralsnog met 53,8 procent, maar ten opzichte van 9 maart 2009, het dieptepunt van de financiële crisis, zelfs met 654 procent.  Nog indrukwekkender is het koersexploot op tien jaar, een stijging van maar liefst 4.973 procent!

Natuurlijk is er altijd baas boven baas en zijn er aandelen te vinden die nog harder gestegen zijn, zoals de Amerikaanse producent van koolzuurhoudende energiedranken Monster Beverages: +24.589% (zie grafiek).  Maar dat soort percentages zijn eerder uitzondering dan regel.

Meedrijven

Het succes van Apple legt de toeleveranciers eveneens geen windeieren.  Voor de productie van de immens populaire iPad en iPhone doet het technologiebedrijf een beroep op een aantal onderaannemers en die bedrijven drijven mee op het succes van Apple.  Zo zijn er de producenten van microprocessoren, makers van grafische kaarten en fabrikanten van beeldschermen.

Big Apple

Menig belegger kijkt met een dubbel gevoel naar de koersontwikkeling van Apple.  Tien jaar geleden was het aandeel nog een tientje (12,53 dollar) waard.  Nu is dat ruim 600 dollar.

Het exploot van Apple is ook de analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan niet ontgaan.  Helaas kunnen ook zij de tijd niet terugdraaien.  Niettemin gingen zij op zoek naar bedrijven die het potentieel hebben om uit te groeien tot de volgende Apple.

15 kandidaten

De heren en dames van JPMorgan stelden een lijst samen van fondsen die over dezelfde kwantitatieve en kwalitatieve kenmerken als Apple beschikken.  Met andere woorden de onderliggende groeivooruitzichten, marktpositie, reputatie en waardering spelen hierbij een doorslaggevende rol.

Uit China

De lijst telt uitsluitend Amerikaanse bedrijven die vooral actief zijn als toeleverancier.  Het maken van schakelaars en het leveren van onderdelen aan systeembouwers is een goede start, maar dat maakt van hen nog geen Apple.

Het bedrijf dat een product naar de markt brengt dat de massa aanzet tot consumeren, zoals de iPod, de iPhone of de iPad, groeit uit tot de volgende Apple en de kans is groot dat die uit China komt.

Duizend en een

Volgens de consensus van dataleverancier Bloomberg mogen beleggers ervan uitgaan dat op termijn van zes tot twaalf maanden de koers van Apple aftikt op 684,90 dollar.

Brian White van Topeka Capital Markets is de eerste analist die het koersdoel van Apple boven de 1.000 dollar legt.  Het aandeel Apple kan in de toekomst maar liefst 1.001 dollar waard worden, vanwege de op handen zijnde lancering van de iTV. 

Ed Zabitsky, analist bij ACI Research, hanteert daarentegen een koersdoel van 270 dollar, omdat het gesloten systeem van Apple ook haar grootste bedreiging vormt.

Dertig jaar

Onderzoek van Boston Consulting leert dat in de afgelopen dertig jaar geen enkel succesvol bedrijf langer dan tien jaar na elkaar haar beurswaarde kon verhogen.  Niet Coca-Cola, niet Microsoft en ook Exxon Mobil niet.

Strikt genomen zit Apple naar inschatting van het Amerikaanse adviesbureau in zijn achtste jaar, door de kredietcrisis.  Dus het zou zomaar kunnen dat het technologiebedrijf binnenkort de magische grens van 1.000 dollar doorbreekt.