Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 4 apr 2012 11:12

Hoogtevrees na vliegende start

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen maakten in 2012 een vliegende start. De DAX, de Nikkei 255 en de S&P 500 hebben er het beste eerste kwartaal sinds 1998 opzitten, de NASDAQ zelfs sinds 1991. Nu hebben zij last van hoogtevrees, eind vorig jaar durfden beleggers echter nauwelijks in te zetten op een sterk begin.

In november 2011 vreesden de meeste beleggers nog dat de eurozone zou bezwijken. Ook discussieerden aandelenstrategen en economen in december volop of de Europese Centrale Bank wel de juiste beslissing had genomen om banken te ondersteunen met goedkope leningen.

Gaandeweg kwam het besef dat de LangeTermijn RefinancieringOperaties van Mario Draghi een meesterzet was. Dankzij het LTRO-programma omzeilde de Italiaan sluw het Europese verbod op financiële steun aan overheden, de Duitse weerstand tegen het opkopen van obligaties en verbeterde de kredietverstrekking naar bedrijven en eindconsumenten toe.

Die goedkope leningen doorprikten de vicieuze cirkel waarin de financiële markten verstrikt waren geraakt en het effect ervan werd versterkt nadat een aantal centrale banken van snelgroeiende landen de basisrente eveneens hadden verlaagd.

Naarmate de vrees van het toneel verdween, werd de positieve omslag in aandelenrendementen steeds nadrukkelijker zichtbaar. De aandelen en beurzen die in 2011 hard onderuit waren gegaan, veerden in de voorbije drie maanden sterk op.

In de Europese Unie valt vooral de sterke stijging van de Duitse DAX (17,8%) en de Deense KFX (17,7%) op. De AEX kan met een kwartaalwinst van 3,0% de Europese hoofdindex (SX5E: 6,9%) niet bijbenen. Enkel in Spanje kleurt de index rood (IBEX: -6,5%). Een teken dat de problemen in de eurozone nog lang niet voorbij zijn.

In het eerste kwartaal van 2012 was de Russische RTS (18,5%) evenwel binnen Europa de best presterende index. De Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ (18,9%) deed het nog beter. Met een kwartaalwinst van 29,7% kaapte Egypte echter de hoofdprijs weg.

Op aandelenniveau wordt de positieve omslag duidelijk zichtbaar wanneer de indexleden van de AEX en AMX op basis van hun koersprestaties in 2011 in decielen gegroepeerd worden. De vijf aandelen die vorig jaar het scherpst daalden, stegen in de eerste drie maanden van dit jaar het hardst. En het deciel met de winnaars van vorig jaar was in het eerste kwartaal amper vooruit te branden. In AEX achterblijver, KPN grootste daler vindt u een overzicht met de grootste stijgers en dalers van dit jaar.

Op Wall Street is het beeld soortgelijk. Ook op basis van de S&P 500 blijkt dat de verliezers van vorig jaar in het eerste kwartaal tot de grote winnaars behoren, maar de hamvraag is hoe de rest van het jaar zal verlopen. Vrijwel alle beleggingscategorieën lieten sinds december vorig jaar een stijging optekenen. Nu volgt er een periode van bezinning, van winstname. Uiteindelijk draait het allemaal om de lange rente en een lage rente is doorgaans goed voor risicokapitaal.

Natuurlijk kan de hoge prijs van ruwe olie roet in het eten gooien. Fors hogere brandstofprijzen brengen met zich mee dat consumenten aanzienlijk meer geld kwijt zijn aan woon- en werkverkeer, met als gevolg dat zij minder geld overhouden om boodschappen en leuke dingen te doen. En met de stijgende transportkosten wordt het ook voor bedrijven moeilijker om hun nettowinst te verhogen.

Dat bedrijven dit jaar moeite zouden hebben om de fraaie winstcijfers van vorig jaar te overtreffen, was al geruime tijd bekend. Goedgeleide bedrijven weten echter altijd positief te verrassen, mits door de hoge brandstofprijzen het consumentenvertrouwen niet al te zeer wordt ondermijnd.

In de Verenigde Staten vertoont de arbeidsmarkt warempel tegen alle verwachtingen in nog steeds tekenen van herstel en draaien hefboomfondsen in allerijl hun shortposities om. Ondanks de hausse waren de meesten onder hen nog altijd op een baisse gericht, dit uit ongeloof over de draagkracht van de huidige rally.

Inmiddels hebben de S&P 500 en Europese aandelen gemeten vanaf het dieptepunt van 2011 een stijging van ruwweg 30% achter de rug, waardoor menig belegger en fondsbeheerder last blijft houden van hoogtevrees.