Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 2 apr 2012 11:41

Speculatief koopwaardig beleggingsfonds

0 0 Leestijd ongeveer

Het CGM Focus Fund behoorde tot 2007 tot de grote uitblinkers, maar kon de voorbije jaren weinig potten breken. Het beleggingsfonds wordt geleid door de inmiddels 71-jarige Kenneth Heebner, die bekend staat om zijn snelle handelen en grote posities in bepaalde sectoren en aandelen.

De laatste jaren sneuvelde een aantal van de bekendste Amerikaanse stockpickers. Vaak waren het de achteraf slecht getimede investeringen in financials gedurende de kredietcrisis die voor flink wat reputatieschade zorgden. Twee van de prominentste 'slachtoffers' waren zonder twijfel Bill Miller en Kenneth Heebner.

Miller vergaarde grote faam door tot 2005 liefst vijftien jaar op rij beter te presteren dan de S&P500-index, een record dat nog steeds staat. De drie navolgende jaren bleef Miller echter ruim achter met zijn Legg Mason Value Trust Fund, met een verlies van 55% in 2008 als dieptepunt.

Ook de legendarische belegger Kenneth Heebner, die sinds 1997 verantwoordelijk is voor het CGM Focus Fund (CGMFX), zag een ongekend sterke reeks de laatste jaren geen vervolg krijgen. Heebner wist van de afgelopen veertien jaar er elf positief af te sluiten. Tussen 2000 en 2007 bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rendement een ongekend hoge 32%.

HOTTEST INVESTOR MET 80% RENDEMENT IN EEN JAAR
In 2007 behaalde Heebner zelfs een rendement van 80%, waarna hij door Fortune Magazine werd bestempeld als 'America's hottest investor'. In dat jaar verbaasde Heebner veel collega beleggers met een achteraf gezien perfecte timing voor grote 'bets' in de sectoren metals, energy en vooral fertilizers (meststoffen landbouw). 

Zo nam hij grote posities in in aandelen als Potash en Mosaic, voordat deze in koers verdubbelden en de rest van de markt het enorme potentieel van deze fondsen ontdekte vanwege het groeiende streven naar hogere landbouwopbrengsten wereldwijd.

Tegenover Fortune liet Heebner dan ook weten zich het meest op zijn gemak te voelen als belegger "when everybody else thinks I'm nuts".

Ook de in de jaren 2000 (+54%) en 2001 (+48%) behaalde rendementen, toen het fonds precies op tijd short ging in technologieaandelen, springen in het oog. In 2003 volgde een rendement van ruim 66% dankzij een portefeuille met vastgoedgerelateerde aandelen, waar Heebner begin 2005 precies op tijd weer uitstapte.

STERKE TIMING
De fondsbeheerder staat dan ook bekend om zijn sterke timing voor bepaalde sectoren en wereldwijde trends, waar vervolgens met grote posities in een beperkt aantal aandelen vol op ingespeeld wordt. Maar in 2008 pakte dat totaal verkeerd uit toen Heebner te vroeg grote p raars. Dat resulteerde in een verlies van ruim 48% (S&P500 -37%) voor het CGM Focus Fund, wat daarmee met afstand goed was voor het slechtste jaar ooit.

Na een weinig spectaculair 2009 (+10,4%) en 2010 (+16,9%) was er vorig jaar wederom sprake van een flinke underperformance met een verlies van 26,3%. Het fonds anticipeerde op een sterk economisch herstel met een zware weging i auto's, mijnbouw, olieservicebedrijven en financials. In zijn jaarlijkse bericht aan beleggers wijst Heebner op het ontbreken van de vorig jaar zo goed presterende defensieve waarden in de portefeuille, die in de tweede jaarhelft hard geraakt werd door angst ten aanzien van de Europese financiële crisis.

Per 31 december 2011 waren er grote posities in banken, luchtvaartmaatschappijen en servicebedrijven, waarmee Heebner wil profiteren van een groeiende Amerikaanse economie. Dat Heebner zwaar inzet op een aantal individuele aandelen blijkt wel uit de slechts 21 fondsen in portefeuille per 31 december 2011.

GOED BEGIN VAN 2012
Tot dusverre is CCM Focus 2012 uitstekend begonnen met een rendement van 19,2%, gedreven door de sterk presterende financials en grote posities Herbalife (+38% dit jaar) en Priceline (+57% in 2012). Met name deze laatste twee aandelen tonen aan dat Heebner nog steeds een van de beste stockpickers is. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van ruim 7% over de afgelopen tien jaar behoort CGM Focus ondanks de laatste vijf jaar nog altijd tot de best presterende Amerikaanse beleggingsfondsen. Dat geldt vooralsnog ook voor 2012. Let er wel op dat de bovenstaande top-10 slechts een momentopname per 31 december 2011 is.

Heebner staat bekend om zijn razendsnelle handelen en het binnen enkele dagen volledig omgooien van de portefeuille. De kans is dan ook groot dat de huidige top-10 er weer geheel anders uit ziet. Zo stapte hij de afgelopen jaren ook meerdere malen in en uit het aandeel Apple, wat verwarrend kan zijn wanneer alleen gekeken wordt naar de posities aan het einde van een kwartaal, dus met flinke vertraging.

CONCLUSIE
Het CGM Focus Fund neemt grote posities in een klein aantal aandelen, waarmee actuele thema's worden bespeeld. Door de geconcentreerde portefeuille kunnen jaren van extreme outperformance afgewisseld worden door zeer slechte jaren. Daarom is het fonds meer geschikt voor de speculatieve belegger. 

Tekst: Menno van Hoven, 2 april 2012