image description
Opinie Menno van Hoven, 26 mrt 2012 17:53

16 aandelen voor de lange termijn

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

De Europese ‘Buffett-portefeuille' van Credit Suisse deed het de afgelopen jaren uitstekend. Bij de zestien aandelen voor 2012 zit één Nederlands aandeel.

De analisten van Credit Suisse stellen al bijna tien jaar op rij een Europese aandelenportefeuille voor de lange termijn samen op basis van een aantal criteria die ook gehanteerd worden door niemand minder dan Warren Buffett. Centraal staat een constante winstgevendheid zonder dat daarbij sprake is van een te grote schuldpositie.

Daarbij gaat het onder meer om een ROE (Return on Equity) van minstens 15%, een debt/equity ratio van minder dan 50% en verbeterende winstmarges (zowel netto als operationeel).

Voor de aandelenselectie kijkt Credit Suisse verder enkel naar bedrijven met een beurswaarde van omgerekend minstens $250 mln.

De Europese Buffett portfolio (er is er ook een Amerikaanse variant die het nog beter deed de laatste jaren) heeft het de afgelopen jaren uitstekend gedaan. Sinds de start 9 jaar geleden werd 8 keer beter gedaan dan de benchmark MSCI Europe, met jaarlijks gemiddeld 6,6% outperformance.

Éen keer per jaar, eind februari, worden de nieuwe aandelen geselecteerd. Voor 2012 zijn dat twaalf Europese fondsen, met een opvallend zware weging voor Scandinavische bedrijven. Denemarken, Finland en Noorwegen zijn goed voor 44% van het totaal.

Ook is één Nederlands aandeel opgenomen (weging 12,5%) en dat is ASML. Vergeleken met 2011 werd de weging in farmaceutische bedrijven verdubbeld (nu 31,3%) en is er geen plek meer voor de sectoren financials, energy, consumer staples en telecom. Na Health Care is Consumer Discretionary met een weging van 25% de belangrijkste sector.

Van de huidige portefeuille voor 2012 zijn een aantal aandelen al eerder opgenomen in de Europese selectie van Credit Suisse. AstraZeneca en Yara International prijkten sinds 2005 al vier keer op het lijstje, ASML, Nokian Renkaat en BIC al drie keer en Novozymes, Novo-Nordisk en BHP Billiton reeds twee keer.

De onderstaande portefeuille voor 2012 bestaat uit 16 aandelen die aan een aantal eerder in dit artikel genoemde strenge kwantitatieve regels voldoen. Dat wil niet zeggen dat de fundamentele analisten van Credit Suisse ook over al deze aandelen positief zijn.

Zo wordt bijvoorbeeld voor AstraZeneca een underperform-advies gehanteerd met een koersdoel van 2600 pence. Let daar dus goed op en doe zoals altijd goed zelf huiswerk als belegger alvorens je ergens in stapt.

Onderstaand de 16 aandelen die de ‘Buffett Portfolio’ voor 2012 vormen:

Tekst: Menno van Hoven, 26 maart 2012