Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 19 mrt 2012 12:13

Trendscore voorspelt voortzetting van beurshausse

0 0 Leestijd ongeveer

Beursplein 5 is het jaar goed begonnen. De AEX noteert 7,6 procent hoger, de AMX zelfs 18,9 procent. PostNL is dit jaar de grootste stijger wiens koers profiteerde van de op handen zijnde overname van TNT Express. KPN Telecom voert de lijst met de grootste dalers aan, maar daar kan snel verandering in komen. De trendscore laat echter uitschijnen dat de koersen van de meeste Nederlandse aandelen nog verder omhoog kunnen.

Tot dusver bestaat de top-5 van de grootste stijgers uit PostNL, Logica, TNT Express, Brunel en Aegon. Door de bank genomen, stegen zij dit jaar al met 64,9 procent. Onder de hoofd- en midkapfondsen noteren slechts vijf aandelen lager dan eind 2011, te weten: KPN Telecom, Pharming, Royal Dutch Shell, Unilever en Philips. Het gemiddelde verlies van dit vijftal bedraagt 5,0 procent.

Hoe leerzaam een blik op het verleden ook is, het geld wordt in de toekomst verdiend. Bij de grootste stijgers rijst de vraag of zij een vervolg kunnen breien aan hun superstart. In de voorbije elf weken stegen hun koersen immers met 64,9 procent. Nochtans gingen analisten begin dit jaar ervan uit dat zij eind 2012 op 5,1 procent verlies zouden staan. Als de grootste stijgers echter hun opmars aan eenzelfde tempo voortzetten, dan bedraagt eind dit jaar hun winst 963 procent!

TRENDANALYSE

Een trend is een trend tot aan zijn end. Tot het tegendeel bewezen is, is elke terugval een koopmoment en zolang de koers omhoog beweegt, gaat het goed. Een voorspelling mag niet gebaseerd zijn op een voortzetting van het verleden, maar op een verwachting van de toekomst en daarbij mag de wens niet de vader van de gedachte zijn. Het voorspellen van toppen en bodems is geen sinecure en de achillespees zit hem in het identificeren van draaipunten.

Technische analisten maken hiervoor gebruik van trend-, steun- en weerstandslijnen, trendindicatoren en oscillatoren. Beleggers die niet zo in technische analyse gedreven zijn, kunnen met de trendscore van INO’s MarketClub net zo makkelijk bepalen of de beweging omhoog, omlaag dan wel zijwaarts gericht is.

TRENDSCORE

De trendscore is de som van vijf koersfeiten: dagwinst (+10, bij verlies: -10), nieuw 3-daags hoogtepunt (+15, bij een nieuw dieptepunt: -15), slotkoers boven het 3-weeks gemiddelde (+20, eronder: -20), nieuwe hoogste weekkoers in drie weken (+25, bij een nieuw dieptepunt: -25) en nieuwe hoogste maandkoers in drie maanden (+30, bij een nieuw dieptepunt: -30).

Aandelen of indices met een eindscore van 85 of meer zitten in een duidelijke opwaartse trend en tussen de 70 en 85 is er sprake van een matig opwaartse trend. Als de score voorafgegaan wordt door een minteken, dan is de trend… omlaag.

Momenteel hebben onder de hoofd- en midkapfondsen enkel CSM, Delta Lloyd, Fugro, Royal Dutch Shell, TomTom en Wessanen een negatieve trendscore. Bij de meeste fondsen laat de trendscore uitschijnen dat de trend nog steeds opwaarts gericht, ook bij PostNL. Maar nu dat de overname van TNT Express bezegeld lijkt, verliest het postbedrijf wellicht de wind uit de zeilen.