Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 9 mrt 2012 09:36

Juiste fondsenkeuze telt ook bij ETF’s

0 0 Leestijd ongeveer

Wereldwijd is het beheerd vermogen in ETF’s doorgegroeid tot 1.300 mrd euro wier troef de lage beheerkosten zijn en aangezien veel aandelenfondsen slechter presteren dan de index die zij volgen, is de keuze snel gemaakt. Niets verhoogt de aantrekkingskracht van de beurs meer dan hogere koersen, maar beleggers moeten heel goed hun huiswerk doen om de juiste fondsen te selecteren.

2011 was een bijzonder slecht jaar voor beleggingsfondsen. Volgens onderzoeksbureau Morningstar boekten aandelenfondsen die wereldwijd in large caps beleggen het laagste rendement in elf jaar.

Niet alleen scoorde slechts 1 op 8 beter dan de MSCI World Index, in totaal scoorden zij gemiddeld genomen meer dan vijf procentpunt slechter dan de wereldindex van MSCI. Per saldo trokken beleggers vorig jaar 70 mrd euro terug uit aandelenfondsen, een deel daarvan vond zijn weg naar ETF’s.

Netto-instroom

BlackRock, de grootste aanbieder van ETF’s ter wereld, meldde recent in een onderzoeksrapport dat vorig jaar wereldwijd het in ETF’s beheerde vermogen met 177 mrd euro steeg tot de recordhoogte van 1.300 mrd euro.

Gecorrigeerd voor prijsstijgingen ten belope van acht procent was er sprake van een netto-instroom van 40 mrd euro. 79 Procent van het totale beheerde vermogen in ETF’s zit in aandelen-EFT’s en 18 procent in obligaties-ETF’s.

Exchange Traded Fund

Een ETF is een beleggingsfonds dat net als een aandeel tijdens de hele beursdag gekocht of verkocht kan worden. Het biedt beleggers de mogelijkheid om met een enkele transactie de prestaties van een specifieke index te volgen en daarom worden zij ook indexfonds of indextracker genoemd.

Indexbeleggen

Natuurlijk bestaan er ook traditionele beleggingsfondsen die zich op een bepaalde index richten, maar de crux zit hem in de autonomie van de fondsbeheerders. Bij traditionele fondsen staat een beheerder aan het roer en bij een ETF doet een computer het meeste werk.

Het grootste voordeel van ETF’s zijn de bijzonder lage beheerkosten. Bij BlackRock variëren die tussen de 9 en 85 basispunten, bij Vanguard ligt de ondergrens zelfs op 0,06 procentpunt. In de regel bedragen zij 40 basispunten tegenover gemiddeld 2 procentpunt van traditionele beleggingsfondsen.

Filosofie

De filosofie achter het indexbeleggen is gebaseerd op de praktijk die uitwijst dat de meeste beleggers en traditionele beleggingsfondsen het slechter doen dan de index. ETF’s bieden de goedkoopste manier om goed gespreid te beleggen. Een jaar of 15 geleden boden vijftien aandelen een goede spreiding, tegenwoordig telt een goed gediversifieerde portefeuille meer dan dertig aandelen.

Persoonlijke keuze

De keuze of u in ETF’s, traditionele beleggingsfondsen of aandelen moet, is persoonlijk. Het einddoel is echter hetzelfde. Net zoals u met het openbaar vervoer of met uw eigen auto van A naar B gaat. Wanneer u voor eigen vervoer kiest, kunt u net als met individuele aandelen sneller de plaats van bestemming bereiken (lees: hoger rendement behalen), mits u goed voorbereid bent.

Met de bus of de trein duurt de rit vaak wat langer, maar ook met het openbaar vervoer moet u weten wanneer u waar moet opstappen. Bij het beleggen is dit net eender. Ook bij aandelen, beleggingsfondsen of ETF’s is het op tijd in en uitstappen belangrijk. Timing is vooral van groot belang bij thema- en sectorfondsen.

Kans op succes

De juiste fondsenkeuze vergt heel wat huiswerk en beleggers die graag zelf achter de knoppen zitten, verhogen hun kans op succes als zij kiezen voor laag volatiele vermogenstitels. Het volatiliteitseffect is de meest simpele, de meest lucratieve en ook de meest miskende anomalie.

Door de jaren heen bieden laag volatiele indices (net als laag volatiele aandelen) een hoger rendement dan fundamenteel gewogen indices (de zogenaamde RAFI’s), die op hun beurt een hoger rendement bieden dan de traditionele marktgewogen indices zoals de AEX.