image description
Opinie Menno van Hoven, 29 feb 2012 19:09

Twee nieuwe posities offensieve portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

De offensieve portefeuille weet de spectaculaire koerswinst van dit jaar goed vast te houden en schommelt nu al een aantal weken rond een totaalrendement van 1% sinds de start eind 2010. We gebruiken de ruime kaspositie van 18% deze week voor de aanschaf van twee nieuwe posities.

Sinds de eerste handelsdag van 2012 wist de offensieve portefeuille een mooie koerswinst van exact 9% te behalen. Dat is ruim het dubbele van de AEX-index, waarbij bovendien niet vergeten mag worden dat de offensieve portefeuille nog altijd ruim 18% kasgeld aanhoudt.

Zoals we hier drie weken geleden al schreven, staat er na de sterke opmars dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer een positief totaalrendement van momenteel 1,04% gemeten vanaf de start op het bord. De zware weging in drie assetcategorieën legt ons bepaald geen windeieren.

Momenteel is 70,67% van de totale portefeuille geïnvesteerd in individuele aandelen, opkomende markten en grondstoffen. Met een gemiddeld rendement van 12,74% in 2012 werd het grote verlies op de vijf beleggingsfondsen en ETF's in opkomende markten (weging 24,26%) waar we enkele maanden geleden nog tegenaan keken, omgezet in een plusje van 0,21%.

Ook de beleggingen in grondstoffen (weging 9,50%) presteren dit jaar sterk, met een winst van 8,8%, waarmee het gemiddelde rendement sinds de start van de portefeuille nu op 11,5% staat, wat ruimschoots beter is dan alle andere beleggingscategorieën. Grote uitblinker is hier nog steeds het Blackrock World Energy Fund met een totaalrendement van bijna 14% sinds de start.

De grootste positie van dit fonds is weggelegd voor oliereus BP, met een weging van 6,3%, terwijl ook Shell bij de top-10 staat, met een weging van 3,4%. Het fonds vergrootte recent het belang in Apache. Wij voegden dit aandeel deze maand toe aan de portefeuille en behaalden tot dusverre een koerswinst van 4%.

Van de 29 individuele aandelen staan er, inclusief Apache, nu 18 op winst. Daaronder de 5 aandelen die we als laatst toevoegden, met een top-vijfplek voor uitblinkers als Schneider Electric en DSM.

Deze week nemen we nieuwe posities in van €10.000, ofwel 1%, in één Europese financial en een nieuwe ETF. Lees in de nieuwe Beleggers Belangen van vrijdag om welke namen het gaat.

Tekst: Menno van Hoven, 29 februari 2012