Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 10 feb 2012 16:18

IJzersterke start opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

Veel opkomende markten behoren in 2012 tot de grote uitblinkers. Citigroup denkt dat er nog flink wat aanvullend opwaarts potentieel is.

 

Na een slecht 2011 (-20%) is het nieuwe jaar goed gestart voor emerging markets met een 14,4% voor de MSCI Emerging Markets Index (peildatum 8 februari). De stijging van 11% in januari was zelfs de grootste sinds 2001.

Vooral de grootste BRIC-landen doen het vooralsnog uitstekend in 2012 met winsten van 18,9% voor de Russische RTS-index, 16,1% voor de Braziliaanse Bovespa-index en 14,6% voor de Indiase Sensex. De AEX-index kwam in diezelfde periode niet verder dan een plus van 4,1%.

Eind vorig jaar wezen wij beleggers meerdere malen op de lage waarderingen van veel opkomende markten, die via een vijftal beleggingsfondsen zwaar meewegen in onze offensieve portefeuille. Juist dankzij deze posities kon deze week voor het eerst in lange tijd weer een plus gerapporteerd worden.

Onze offensieve portefeuille is momenteel voor ruim 24% belegd in emerging markets via DWS Invest BRIC Plus (dit jaar +15%), RAFI Emerging Markets (+14%), Carmignac Emergents (+9%), Vanguard MSCI Emerging Markets (+13%) en Fidelity Emerging Europe, Middle East and Africa Fund (+12%).

Ondanks de flink gestegen koersen ogen de meeste emerging markets nog steeds erg aantrekkelijk voor beleggers, aangevoerd door de Russische beurs die zoals gebruikelijk tegen de laagste k/w (5) noteert. Ondanks het flinke herstel zijn de waarderingen nog altijd laag met een geschatte gemiddelde k/w van 9,2 voor de vier BRIC-landen. De MSCI Emerging Markets Index staat daarbij nog altijd ruim 6% lager dan een jaar geleden.

CITIGROUP
De analisten van Citigroup voorspellen dat de rally van de eerste weken van dit jaar door zal zetten, waarbij elke terugval een nieuw instapmoment oplevert. Voor de MSCI Emerging Markets Index hanteert Citi een koersdoel van 1225, goed voor een opwaarts potentieel van bijna 17% gerekend vanaf de slotstand van afgelopen dinsdag.

Volgens Bloomberg bedraagt de geschatte gemiddelde k/w voor de aandelen in de Index momenteel 10,5, tegen een vierjaarsgemiddelde van 12.

Citigroup is met name positief over Brazilië, waarvoor het advies werd verhoogd van strong neutral naar overweight. In 2011 verloor de Braziliaanse Bovespa-index 18%. Ook hier geldt de geschatte gemiddelde k/w van 10,5 onder het vierjaarsgemiddelde van 11,7 ligt.

De Braziliaanse oliemajor Petrobras is in 2012 voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de sterke performance van de Bovespa-index. In onze offensieve portefeuille is Petrobras (de ADRs) dit jaar het op één na best presterende aandeel met een rendement van net geen 30%.

Bekijk hier de laatste update van onze offensieve portefeuille.

Tekst: Menno van Hoven, 10 februari 2012

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.