Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 7 feb 2012 11:37

Wat hebben Kendrion en Unit4 gemeen?

0 0 Leestijd ongeveer

Zowel softwarefabrikant Unit4 als Kendrion, producent van elektromagneten, zijn ineens gewild bij beleggers. Toevallig hebben beide bedrijven pas extra krediet veiliggesteld.

Unit4 had de nieuwe kredietfaciliteit van €150 mln nog niet bekendgemaakt of de koers begon flink te stijgen. Op vrijdag 3 februari kwam er 5,8% bij en maandag 6 februari nog eens 1,6%.

Unit4 presteert daarmee veel beter dan de AEX, die deze handelsdagen totaal 1% hoger werd gezet.

De koersstijging bij Unit4 is des te opvallender, omdat het bedrijf halverwege januari nog enigszins teleurstelde. Het kwam vervroegd met een zwakker dan eerder aangegeven vierde kwartaal op de proppen. Een winstwaarschuwing dus.

De ERP-software-fabrikant gaf mede vervroegde inzage in de jaarcijfers vanwege het hoge niveau van onzekerheid in de markt. Klanten worden terughoudender.

Per saldo viel het allemaal nog wel mee. SNS sprak zelfs over geruststellende cijfers.

Kredietfaciliteit
Twee weken later weet Unit4 te melden dat het een nieuwe kredietfaciliteit van €150 mln met een looptijd van drie jaar heeft afgesloten. Bovendien is er een optie de faciliteit met nog eens €30 mln uit te breiden.

Ondanks alle financiële onrust in de wereld, betaalt Unit4 op deze nieuwe lening een lagere rente dan op de oude faciliteit, die een omvang had van €105 mln.

Unit4 liet weten hiermee volledig voorbereid te zijn voor de komende jaren. De groeistrategie kan worden uitgevoerd, terwijl tegelijkertijd toekomstige dividenduitkeringen zijn zekergesteld.

Een kleine stap deed het bedrijf al met de overname van het Ierse MentecPlus. De ERP-markt is sterk gefragmenteerd en biedt genoeg koopkansen.

Logische koersreactie
Analisten vinden de positieve koersreactie bij Unit4op de nieuwe lening terecht. De lagere jaarlijkse rente en grotere omvang van het krediet omschrijft Martijn den Drijver van SNS Securities als 'flexibiliteit tegen lagere kosten'.

Vooral de lagere rente ziet Den Drijver als een teken van vertrouwen van de banken (ABN Amro, ING en Rabo) in Unit4.

Volgens diezelfde analist beschikt Unit4 nu over een oorlogskas van circa  €95 mln, waarmee het ongeveer een gelijke grote stap kan zetten als in 2008 toen het de Britse onderneming Coda overnam.

De SNS analist verwacht evenwel niet dat Unit4 van de mogelijkheid gebruik zal maken grote overnames te doen.

Het zal het geld volgens Den Drijver naar verwachting vooral gebruiken het huis in probleemlanden Spanje en Duitsland. Blijkbaar klinkt ook dat beleggers wel goed in de oren.

Kendrion
Kendrion uit Zeist is wat dat betreft wat duidelijker. Het heeft een extra kredietfaciliteit van €60 mln afgesloten en zal dat geld gebruiken voor overnames.

Over deze uitbreiding betaalt Kendrion wel 40 basispunten meer rente. Daarentegen ligt de afspraak ten aanzien van de verhouding nettoschuld/ebitda voor Kendrion met 2,5 wat ruimer dan de 2 die voor Unit4 geldt

Vorige maand nog kocht Kendrion voor een onbekend bedrag het Amerikaanse FAS Controls.

Net als Unit4 beschikt Kendrion over een oorlogskas van circa €100 mln. Hiervan is FAS Controls al betaald en ook de voorziening voor de EU-boete af.

De koers van Kendrion is sinds de kredietaankondiging op 18 januari met bijna 7% gestegen, tegen een plus van 3% voor de AEX.

Gewild
Blijkbaar zijn bedrijven die hun slagkracht verhogen gewild bij beleggers. Het geeft aan dat deze ondernemingen in groeimarkten opereren. En het woord 'groei' klinkt in deze moeilijke, onzekere tijden als muziek in de oren.

Daarnaast zal het vertrouwen van banken in dit soort ondernemingen beleggers momenteel des te meer aanspreken. Banken zijn terughoudend met het geven van krediet en zullen dat vooral willen besteden aan de beste bedrijven.

Het kan lonen uitbreiding van de kredietfaciliteiten door bedrijven goed in de gaten te houden. Wel eerst alle informatie goed bekijken. De ene kredietafspraak is de andere niet.  Houd bovendien de balansverhoudingen in de gaten.

Tekst: Peter Schutte, 7 februari 2012
(De auteur heeft een positie in Kendrion)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.