Eerste koopadvies Meredith Whitney

De als uiterst bearish bekend staande bankenanaliste Meredith Whitney gaf vandaag haar eerste koopadvies.

Whitney wist eind 2007 de aandacht op zich te vestigen door Citigroup (toen nog boven $30) op de verkooplijst te plaatsen. Haar vroege voorspelling dat Citi het dividend zou moeten verlagen bleek correct en maakte van Whitney, dit jaar opgenomen in de Time 100-lijst, één van de meest gevraagde en gewaardeerde analisten.

De nog altijd zeer negatieve Whitney ('banken zijn overgewaardeerd en de eerste kwartaalcijfers waren dankzij de overheid beter dan ze zouden moeten zijn') verliet eerder dit jaar Oppenheimer & Co om vanaf begin maart aandelenresearch via haar eigen Meredith Whitney Advisory Group aan te bieden.

Na vier maanden volgt nu eindelijk het eerste, en daarom vandaag ook breed uitgemeten, koopadvies voor een financial. Whitney verhoogde het advies voor Goldman Sachs, een dag voor de tweedekwartaalcijfers van de zakenbank, van 'neutral' naar 'buy' met een koersdoel van $186, ongeveer 31% hoger dan het slot van vrijdag.

Dat is opvallend aangezien Goldman dit jaar toch al één van de best presterende financials is met een koerswinst van bijna 70%. Na een dieptepunt van $47,41 vorig jaar noteert het aandeel nu alweer op $141,87, waarmee Whitney met het oog op de reeds flink opgelopen koers (zie grafiek) wat aan de late kant lijkt met haar adviesverhoging.

goldman sachs jaargrafiek

Analisten verwachten dan ook dat Goldman Sachs morgen de grootste kwartaalwinst sinds het het recordjaar 2007 bekend zal maken. Gemiddeld wordt gerekend op een winst van $2,2 mrd, ofwel $3,57 per aandeel. Whitney, die Goldman omschrijft als 'a bull stock for a bear market'  verwacht  een aanzienlijk hogere wpa van $4,65.

Goldman, dat achteraf gezien, net als Whitney,  als één van de weinige winnaars uit de kredietcrisis is gekomen, wist over de eerste drie maanden van dit jaar nog een beter dan verwachte kwartaalwinst van $1,66 mrd te behalen.

Behalve Goldman Sachs komen deze week ook financials JPMorgan Chase (donderdag), Citigroup en Bank of America (allebei vrijdag) met kwartaalcijfers.

Het is voor Whitney te hopen dat Goldman (van de 8 banken die Whitney volgt krijgt enkel Goldman een koopadvies) morgen niet teleur stelt, want in dat geval zal haar gewaagde call (een dag voor de cijfers) wel eens voor wat deukjes in haar snel opgebouwde reputatie kunnen zorgen.

Lees ook: Oppassen met banken

LEES OOK

Kwestie van de lange adem

25 kooptips van Goldman Sachs

12 Overnamekandidaten