Sterke start nieuwe aankopen

De dividendportefeuille bleef de voorbije weken achter bij de belangrijkste indices, met name vanwege de slechte start van veel defensieve aandelen. Positief is dat de laatst toegevoegde aandelen tot de grootste stijgers in 2012 behoren. YTD staat er zodoende een plus van bijna 3% op het bord.

Na een uitstekend 2011, waarin er sprake was van een vlucht naar defensieve betrouwbare dividendbetalers, verloopt 2012 vooralsnog moeizaam vergeleken met de toonaangevende indices (zie grafiek onderaan).

Zwaarwegende aandelen als Unilever, Shell, Novartis, Procter & Gamble en Altria, die YTD allemaal 3% tot 5% verloren, drukken het rendement van de dividendportefeuille, die de voorbije weken ook extra hinder ondervond van een afzwakkende dollar.

Desalniettemin staat er altijd nog een mooi totaalrendement van 21,09% op het bord sinds de start begin september 2011. Ondanks de tegenvallende prestatie van veel dividendaandelen dit jaar staat er toch nog een winst van bijna 3% op het bord YTD.

GEEN VERRASSING
Dat de koersen van veel aandelen in portefeuille achterblijven in 2012 is voor mij absoluut geen verrassing. De waarderingen zijn/waren in veel gevallen stevig en daarbij waren veel achterblijvers in 2011 veel interessanter qua waardering en vooruitzichten. Echter gaat het hier om een dividendportefeuille, waarin alleen de beste dividendaandelen opgenomen worden, en daar zijn er nu eenmaal niet veel van.

Door het constant herbeleggen van dividend kan op lange termijn een flinke outperformance behaald worden. Hoe verder in de tijd hoe belangrijker deze dividendfactor. Voor de meeste Europese aandelen moet het eerste dividend nog ontvangen worden, voor Altria (VS) heb ik er inmiddels al twee binnen.

Dat veel andere aandelen het in 2012 wel sterk doen is logisch, maar daarvoor hebben we andere portefeuilles. Zo zijn bijvoorbeeld Schneider Electric, Broadcom en DSM prachtige dividendaandelen, maar minder geschikt voor de dividendportefeuille gezien de grotere onvoorspelbaarheid van het dividend en het meer grillige koersverloop van de desbetreffende aandelen.

Het mooie is dat we deze aandelen wel met groot succes hebben toegevoegd aan de offensieve portefeuille. Schneider staat inmiddels in de top-3 van grootste stijgers en Broadcom won dit jaar al bijna 30%.

AMERIKAANSE AANDELEN
Dat de dividendportefeuille het met een winst van 3% toch nog redelijk doet dit jaar komt voor het belangrijkste deel door zeer fraaie koerswinsten voor de Amerikaanse dividendaandelen. Microsoft won in 2012 alweer 16%, terwijl ook vier industriële aandelen dit jaar dik 10% hoger staan.

Het leuke daarvan is dat het laatst toegevoegde aandeel, Emerson Electric, met een winst van 14,7% in 2012 na Microsoft (wat ik in het eerste nummer van Beleggers Belangen nog tipte als één van de aandelen voor dit jaar) het best presterende aandeel is.

EUROPA BLIJFT ACHTER
In Europa zijn de koerswinsten in 2012 een stuk minder dan in de VS (niet voor niets heb ik momenteel exact 57,63% van de portefeuille in Amerikaanse aandelen belegd).

Ook hier geldt dat de laatst toegevoegde aandelen het beste presteren: Vinci won in 2012 ruim 10%, nadat ik het Franse aandeel op 23 december aan de portefeuille had toegevoegd. Na Vinci is het eveneens eind vorig jaar toegevoegde Reckitt Benckiser het best presterende Europese aandeel YTD (+7,2%).

Ook het als laatst toegevoegde Tesco staat nu op een kleine koerswinst van 2%.

dividend portefeuille 6 feb

Zoals hierboven getoond onder verkooptransacties, werden alle wijzigingen in de portefeuille winstgevend gedaan. Als laatste verkocht ik een klein plukje Casino Guichard (1000 euro) en Siemens (1500 euro).

De 7 verkooptransacties (meestal winstnemingen na sterke koersprestatie) resulteerden allemaal in een mooi rendement.

WINSTNEMEN RONDE DRIE
Zoals reeds eerder aangekondigd wil ik met name in het Amerikaanse deel van de portefeuille wat wijzigingen doorvoeren. Intel en Wal-Mart zijn flink opgelopen en bieden bij de huidige koersen nog maar weinig aanvullend opwaarts potentieel.

De komende weken zal ik een stuk winst op zowel Wal-Mart als Intel verzilveren, om dat vervolgens te herbeleggen in één of twee nieuwe posities. Zodra dat gebeurt, plaats ik onder dit artikel als reactie de desbetreffende wijzigingen, die ik dan bij de volgende update nader zal toelichten.

Een ander aandeel waar ik al lange tijd niet erg gelukkig mee ben is Johnson & Johnson. Ondanks een fantastische dividendgeschiedenis (met Abbott is er geen groot farmabedrijf in de VS dat zolang op rij elk jaar het dividend verhoogde) blijft het aandeel al jaren op rij ver achter bij de markt, iets wat we ook in onze gewone modelportefeuille zien. De kans is groot dat ik JNJ inruil voor een Europese (Britse) farmaceut.

DIVIDEND LOOPT OP
Zoals gezegd blijven de dividendinkomsten binnenlopen. Sinds de start staat het ontvangen bedrag, waarvan het grootste deel opnieuw belegd is aan het einde van Q4, op bijna €1100 (dollars omgerekend tegen actuele wisselkoers).

Eén van de redenen dat ik groot voorstander ben van Amerikaanse aandelen is het feit dat er elk kwartaal uitgekeerd wordt. Met uitzondering van Emerson Electric (23 december toegevoegd) ontving ik reeds op alle Amerikaanse aandelen minstens één keer dividend, dat inmiddels alweer voor een groot deel is herbelegd.

Voor de meeste Europese aandelen wacht ik nog maanden op het eerste dividend. Stel dat de beurs dan nog hoger staat, wordt er herbelegd tegen hogere, dus minder gunstige koersen. Een halfjaarlijks of jaarlijks dividend is dan ook erg nadelig in het geval van herbeleggen.

In de onderstaande grafiek heb ik het verloop van de dividendportefeuille afgezet tegen de AEX, S&P500 en VIG, het Vanguard Dividend Appreciation ETF, dat belegt in de mooiste Amerikaanse dividendaandelen.

De underperformance van de laatste weken is voor een belangrijk deel te wijten aan de sterk gedaalde dollar, die deels gecompenseerd kon worden met flinke koersstijgingen voor de Amerikaanse aandelen in portefeuille.

De rechterzijde geeft het totale dividendbedrag aan sinds de start (zie staven onderaan).

chart dividendpf 6 feb 2012

Tekst: Menno van Hoven, 6 februari 2012
(De auteur heeft een positie in Total (ADR), Telefonica (ADR), ABT, MO, DOV, EMR, INTC, MSFT, PH, PEP, PPG, PG en WAG)

LEES OOK

Dividendportefeuille blijft op recordjacht

Hoog dividend slecht uitgangspunt

Topmaand voor dividendportefeuille