Aantal aandelenmarkten breekt uit

Technisch begint de beurs er beter voor te staan. Sommige aandelenmarkten laten een uitbraak zien, zoals die van de VS en Brazilië. Nog niet alle Europese markten zijn zo ver.

Het tij lijkt langzaam beter te worden. Terwijl de financiële markten hun adem inhouden over hoe de schuldsanering van Griekenland zal aflopen, breekt een aantal aandelenmarkten uit. Daarbij lopen de VS, waar steeds meer financiële cijfers erop lijken te wijzen dat economisch gezien het ergste achter de rug is, voorop. Brazilië doet ook goed mee. Dit land is natuurlijk ook 'the place to be'. Om zich klaar te stomen voor de WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 staat er hier economisch veel te gebeuren.

Eind vorig jaar maakte ik de volgende prognose: 'Van 2012 verwacht ik in eerste instantie dat de markten verder zullen blijven kwakkelen. Langzaam zal waarschijnlijk de bodem in aandelen echter wel verder worden aangestampt. Waarschijnlijk zullen aandelen dan in de loop van 2012 verder kunnen stijgen. Gezien de grote onzekerheid, die nog steeds voortduurt, blijft spreiden absoluut belangrijk. Met de euro kan het nog steeds fout gaan. In de spreiding moet dan ook vooral aan niet-eurobeleggingen worden gedacht'.

Deze analyse staat nog steeds. Wat enigszins verbaast is de snelheid waarmee sommige aandelenmarkten nu stijgen. Wellicht komt dat door de gunstige invloed die doorgaans van januari uitgaat (statistisch gezien de beste beursmaand van het jaar). Andere markten zijn overigens nog niet zo ver. Laten we even naar een aantal grafieken kijken, te beginnen met de Dow Jones.

harry1

De Dow Jones staat er technisch goed op. De koers is uitgebroken en zowel het 100- als het 200-daags Voortschrijdende Gemiddelde zijn nu weer opwaarts gedraaid. De uitbraak geldt ook voor de S&P500 en Nasdaq. Een ander positief plaatje is Brazilië. In onderstaande grafiek staat de Brazil Bovespa Index afgebeeld. Die is door de belangrijke 6000-puntengrens gebroken. Het enige minpuntje is nog het 200-daags Voortschrijdende Gemiddelde dat nog geen positieve hellingshoek heeft.

harry2

In Europa is het plaatje wat minder duidelijk. Diverse beurzen zijn daar nog niet uitgebroken. Enkele andere landen als Zweden en Zwitserland al wel. De AEX en DAX laten sinds gisteren een voorzichtige uitbraak zien. De AEX door boven de 318 uit te komen. In onderstaande grafiek van de DAX is de uitbraak ook te zien. Het is nog maar één dag. Het 100-daags Voortschrijdende Gemiddelde draaide in december al jaar boven.

harry3

Om te laten zien dat nog niet alles helemaal positief staat kunnen we kijken naar bijvoorbeeld de grafiek van de MSCI Emerging Markets. Er is hier nog geen uitbraak. De eerste tekenen van herstel zijn er echter wel. De koers heeft een hogere bodem laten zien en het 100-daags Voortschrijdende Gemiddelde beweegt zich weer opwaarts. Maar om echt positiever te kunnen worden zien we graag een koers die voorbij de vorige op, net boven de 1000 punten, komt.

harry4

Kortom, het technisch beeld van aandelen lijkt langzaam beter te worden. Het is nog te vroeg om helemaal enthousiast te worden. Daarvoor is het belangrijk dat het merendeel van de beurzen gaat meedoen met de uitbraken die bijvoorbeeld de VS en Brazilië al laten zien. We hebben het dan over 'communality', het principe waarbij de technische stand van de ene markt die van de andere bevestigt.

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.

LEES OOK

Stoomcursus technische analyse

TA onder vuur

Laatste fase bullmarkt? Welles! Nietes!