Vastgoed geen veilige haven

Vanwege de voorspelbare cashflow uit langjarige huurcontracten wordt vastgoed doorgaans als een defensieve belegging beschouwd.

Niettemin is de beursgenoteerde vastgoedsector dit jaar geen veilige haven gebleken, blijkt uit de coverstory van het tijdschrift Beleggers Belangen van vrijdag 18 november 2011.

Sinds begin dit jaar staat de EPRA Eurozone Index, een belangrijke benchmark, op een verlies van 15%. Dat ligt in lijn met de daling van de AEX en de Eurostoxx50.

"Vooral fondsen met een aanzienlijke blootstelling aan Italië, Spanje, Portugal en Griekenland worden massaal afgestraft" schrijft financieel journalist Jeroen Boogaard. "Dalende inkomens en krimpende economieën in de probleemlanden zullen de huurinkomsten en de vastgoedprijzen onder druk zetten, zo is de verwachting, om nog maar niet te spreken over de gevolgen voor de vastgoedwaarderingen als perifere landen buiten de eurozone komen te staan."
 
Los daarvan zijn de koersverliezen volgens Boogaard vanzelfsprekend ook toe te schrijven aan de angst voor een nieuwe recessie, die de laat-cyclische vastgoedsector niet ongemoeid zal laten. "In tijden van laagconjunctuur is de vraag naar nieuwe kantoor- en winkelruimte klein, waardoor de leegstand oploopt en de huurprijzen zakken. Dit zal uiteindelijk tot uiting komen in lagere vastgoedwaarden."

Beleggingsadviezen
In de coverstory van het tijdschrift Beleggers Belangen van vrijdag 18 november 2011 geven we beleggingsadviezen over de belangrijkste vastgoedfondsen op het Damrak. 
Corio, Wereldhave, Vastned Retail, Eurocommercial, Unibail-Rodamco en NSI.

Laatste updates:

Wereldhave koopt winkelcentrum, verkoopt bedrijventerrein

Corio start samenwerking met Bospark

Johan Brinkman, hoofdredacteur

LEES OOK

Opfrisbeurt voor pensioenstrategie

VoorMorgen.Nu: het nieuwe platform over geld

Ommekeer krijgt vorm