Vlucht naar VS en opkomende markten

Uit de laatste Fund Manager Survey van Bank of America-Merrill Lynch blijkt dat fondsbeheerders momenteel een duidelijke voorkeur hebben voor de Verenigde Staten en opkomende markten.

Uit het laatste maandelijkse onderzoek voor november blijkt dat de deelnemende fondsbeheerders flink overwogen zijn in Amerikaanse aandelen en emerging markets.

Volgens de laatste gegevens was 20% van de respondenten in november overwogen in de Verenigde Staten, wat een flinke stijging is ten opzichte van de 6% van vorige maand. Ook werd er vergeleken met oktober meer geld naar opkomende markten geschoven met een huidige overweight-positie door 27% van de fondsbeheerders, vergeleken met 7% in oktober.

Het vertrouwen in opkomende markten is volgens Bank of America vooral te verklaren door het toegenomen vertrouwen in de kracht van de Chinese economie. Van de deelnemende fondsmanagers geeft 78% aan een 'soft landing' voor de Chinese economie te verwachten in 2012, waarbij gerekend wordt op een groei van 7%. Van de regionale fondsbeheerders verwacht nu nog 25% het komende jaar een afzwakkende Chinese economie, vergeleken met 47% in oktober.

Wereldwijd werd er meer geld in aandelen geïnvesteerd gezien de onderweging in aandelen van 5% in november, vergeleken met een underweight positie in aandelen door 7% van de fondsmanagers in oktober.

In tegenstelling tot de VS en opkomende markten is de Eurozone het minst geliefd met 30% van de respondenten die aangeeft onderwogen te zijn in Europese aandelen (tegen 29% in oktober).

Van de Europese fondsbeheerders gaat nu 72% er vanuit dat Europa de komende 12 maanden in een recessie zal belanden. In oktober was nog 'slechts' 37% deze mening toebedeeld. Wel rekent 31% er op dat een wereldwijde recessie vermeden zal worden, tegen 25% in oktober.

Het toegenomen vertrouwen in opkomende markten vertaalt zich volgens BofA-ML onder meer in een toegenomen investeringen in grondstoffen en daaraan gerelateerde aandelen. Een onderweging in commodities werd deze maand omgezet in een 'neutral' positie. De grootste verschuivingen in positieve zin waren verder voor de sectoren Materials (van -9% naar -1%) en Energy (van +11% naar +20%).

Opvallend was verder dat de professionele beleggers voor het eerst sinds maart 2009 voorspellen dat de korte rente de komende twaalf maanden zal dalen en dat 53% van de respondenten rekening houdt met een nieuwe afwaardering van de Amerikaanse schulden voor het einde van 2013 (36% verwacht dat dit al in 2012 zal plaatsvinden).

Aan het maandelijkse onderzoek van BofA-ML (4 t/m 10 november) deden wereldwijd 258 fondsbeheerders mee, samen goed voor een beheerd vermogen van $665 miljard.

Bron: Bank of America-Merrill Lynch

LEES OOK

Voorkeur voor defensieve Amerikaanse waarden

Vertrouwen in China, meer geld in aandelen

Fondsmanagers blijven voorzichtig