Tweede crisis heilzaam

'Riemen vast. Wij stevenen af op een tweede crisis,' waarschuwt de Deense Saxo Bank. Die crisis kan echter heilzaam werken.

In de afgelopen maanden is het met de wereldeconomie van kwaad tot erger gegaan. Regeringen en centrale bankiers trekken het hele register aan reddingsmogelijkheden open. Uitkoopregelingen, stimulerende maatregelen en het bijdrukken van geld hebben niet de basis gelegd voor een duurzaam herstel.

Het ziet ernaar uit dat de beleidsmakers niets van het verleden geleerd hebben. Zij lijken op weg dezelfde fouten te maken in de vorm van een 'maximale interventie.' De markten zullen overspoeld worden met liquiditeiten. Uiteindelijk zal dit resulteren in een tweede recessie, betoogt Saxo.

Een tweede crisis heeft echter ook goede kanten. Het zal een einde maken aan het 'pappen en nathouden' sinds de uitbraak van de wereldwijde financiële crisis. Saxo ziet een crisis als een keerpunt en niet als een langdurige periode van kommer en kwel.

Saxo voorziet in het vierde kwartaal een krachtige groei van de wereldeconomie, waarbij de groei in de opkomende markten de wegzakkende economieën in de westerse landen compenseert.

De bank verwacht dat het Amerikaanse stimuleringsplan 'Operation Twist' zal uitmonden in een derde fase van 'quantitative easing', in het eerste kwartaal 2012. Ook de ECB zal onbeperkte liquiditeiten in de markt pompen, die onder meer de rente zo mogelijk onder de 1,5% zullen duwen.

De belegger moet nu niet vol in aandelen gaan, hoe aantrekkelijk zij op fundamentele gronden ook zijn. Beter is het om het kruit droog te houden en pas in te stappen als de koersen daadwerkelijk onderuitgaan. Deze werkwijze zal voor veel beleggers zenuwslopend zijn, maar het is de meest winstgevende strategie.

Als zich meevallers voordoen, zullen Financiële waarden, Grondstoffen en Industrie de beste sectoren zijn.

LEES OOK

Tien krasse voorspellingen voor 2014

Veel koerstriggers voor ING

Bye bye buy-and-hold bonds