Dividendaandelen met korting

Na de forse koersdaling van de afgelopen weken kunnen aandelen van een aantal gekende dividendbetalers nu met een flinke korting worden aangeschaft.

Veel aandelen kregen de afgelopen week rake klappen, waarbij er in veel gevallen sprake was van een zo forse koersdaling, dat zich nu koopkansen voordoen. Met name financials en cyclische aandelen werden massaal gedumpt.

Binnen de Eurostoxx50, die bijna 10% verloor, leverden ArcelorMittal (-22%) en Société Générale (-20%) het meeste in, net als Bank of America (-26%) en Alcoa (-15%) binnen de Dow Jones. Vooral ook beleggers in de wat kleinere aandelen kenden een zware week, met soms bizarre koersbewegingen. Afgelopen maandag verloor de Russell2000 bijna 9%, de slechtste dag sinds 2008 en de op vijf na slechtste ooit.

De verkoopgolf op de beurzen biedt natuurlijk mooie instapmomenten. Zo bereikte het Belgische Bekaert een nieuw dieptepunt op een koers van €32,80, terwijl er in april nog bijna €90 voor een aandeel werd betaald. Niet geheel zonder reden volgde in slechts twee dagen tijd een herstel naar €40.

Ook opmerkelijk was het koersverloop van het kleine chemiebedrijf Huntsman, dat maandag 38% daalde, om dinsdag sterk te herstellen (+17%), nadat de topman bekend had gemaakt voor $1,1 mln in de volgens hem belachelijk goedkope aandelen te hebben geïnvesteerd. Ook zijn er mooie kansen voor de meer defensieve aandelen, waarbij onze voorkeur in deze onzekere tijden uitgaat naar betrouwbare dividendbetalers.

Aandelen als McDonald's, Procter & Gamble, Kraft, Coca-Cola, Unilever en Nestlé bleven goed liggen, terwijl General Electric (dividendrendement 3,9%), Siemens (3,6%), Danone (2,8%), Roche (5,4%), Novartis (5,3%), Sanofi- Aventis (5,3%), Air Liquide (2,7%), Vivendi (9,2%), Casino-Guichard (5,8%) en Total (6,9%) stevige koersdalingen, prima instapmomenten bieden.

Ook sommige meer cyclische chemieaandelen (met een hoog dividendrendement) zijn volgens Unicredit aantrekkelijk met het oog op een eventuele economische neergang. Behalve Air Liquide noemt Unicredit Bayer, BASF, DSM en Linde vanwege de sterke free cashflow en blootstelling aan opkomende markten, wat binnen de sector voor een defensief karakter zorgt.

Voorts zijn grote Amerikaanse technologiebedrijven kansrijk met het oog op de lage waardering, enorme kasposities en prima dividendhistorie. Onze favorieten zijn Microsoft en Intel. Beide aandelen hebben een k/w van minder dan 10, waarbij Intel goed is voor een dividendrendement van 4,2% en Microsoft (2,6%) ruim $52 mrd aan kas op de balans heeft. Ook Cisco, Hewlett-Packard en Oracle werden deze week hard afgestraft en ogen nu erg aantrekkelijk.

Behalve een bijzonder goed gevulde kas zijn ook hier de waarderingen laag en mogen beleggers de komende jaren hogere dividenden verwachten. Tot slot blijven bekende defensieve waarden als Philip Morris International en Altria (tabak) en farmaceuten Abbott Laboratories en Pfizer interessant, zeker na de recente koersdaling. Zo verhoogde Abbott inmiddels alweer 39 jaar op rij zijn dividend (rendement: 4%).

Let er wel op dat de meeste Europese bedrijven slechts één of soms twee keer per jaar dividend betalen, vergeleken met een standaard kwartaaldividend in de Verenigde Staten, wat, zeker in het geval van stockdividenden veel gunstiger is voor beleggers, omdat hun dividend zo op vier momenten wordt herbelegd. Bij lagere beurskoersen koopt u dan automatisch extra aandelen in en bovendien reageert de koers van het desbetreffende aandeel minder heftig dan wanneer deze slechts één keer per jaar ex-dividend gaat (kijk bijvoorbeeld naar PostNL deze week).

Onder meer Total, Banco Santander, Unilever, Shell, ArcelorMittal en BP keren als één van de weinigen wel keurig netjes vier keer per jaar dividend uit.

Menno van Hoven, 9 augustus 2011

LEES OOK

'PEY' betaalt elke maand dividend

Dividendportefeuille blijft op recordjacht

Hoog dividend slecht uitgangspunt