4 koopkansen

Deze week plaatste Goldman Sachs vier Dow-aandelen op zijn Conviction Buy List.

De flinke koersdaling op de beurzen de afgelopen dagen is voor Goldman Sachs reden om positiever te worden over een viertal grote namen, die allemaal zijn opgenomen in de Dow Jones Industrial Average.

De vermaarde Conviction Buy List bestaat uit de aandelen waarvoor de analisten van Goldman een aanzienlijke outperformance verwachten. Om in aanmerking te komen voor opname dient er sprake te zijn van een groot opwaarts potentieel of om de grote waarschijnlijkheid van een bepaald voorzien rendement.

Op maandag werden Boeing en Coca-Cola toegevoegd, gisteren (dinsdag) gevolgd door McDonald's en Pfizer. Het gaat hier (uitgezonderd van Boeing) om gekende defensieve aandelen, die stuk voor stuk beschikken over een uitstekende dividendhistorie.

Met name Boeing en Pfizer leverden de afgelopen weken flink in en kunnen nu met een flinke korting gekocht worden.

Voor Boeing (zie hieronder de actuele koers) hanteert Goldman Sachs een koersdoel van $86. De analisten noemen het aandeel van de vliegtuigbouwer aantrekkelijk in het huidige onzekere economische klimaat en wijzen er op dat Boeing meer dan een cyclisch aandeel is met productcyclus van de 787 en het sterke orderboek als drijvende krachten. Bij de huidige koers is het dividendrendement van Boeing 2,9%.

Voor Coca-Cola hanteert Goldman een koersdoel van $77. Het aandeel van de frisdrankenproducent is volgens de analisten het ideale aandeel voor beleggers in een situatie van zwakke macroeconomische groei. Daarbij wordt gewezen op de historische lage waardering van het aandeel (k/w 16), het stabiele marktaandeel wereldwijd en de zeer voorspelbare groeivooruitzichten (wpa groei van 10%). Bij de huidige koers is Coca-Cola goed voor een dividendrendement van 2,9%.

McDonald's kreeg een adviesverhoging naar buy met een koersdoel van $96. Inclusief dividend voorzien de analisten van Goldman Sachs een Total return van 20% voor het aandeel van de fastfoodketen. Met name in het huidige onzekere klimaat is McDonald's aantrekkelijk omdat er volgens Goldman statistisch gezien weinig correlatie is tussen de macroeconomische achtergrond en de omzetgroei van McDonald's in Europa en de Verenigde Staten. Bij de huidige koers is McDonald's goed voor een dividendrendement van 3%.

Pfizer tot slot krijgt een koersdoel mee van $22. De analisten zien meerdere triggers voor de farmareus, waaronder een sterke pijplijn voor de tweede jaarhelft, de focus van het management om R&D weer op orde te krijgen, wat, indien succesvol,  op lange termijn flink wat aandeelhouderswaarde kan creëren, net als de aangekondigde afsplitsingen, inkoop van aandelen en het dividendbeleid. Tot slot wijst Goldman op de aanzienlijke, en bovendien steeds verder groeiende kaspositie, die voor een enorme flexibiliteit zorgt. Bij de huidige koers is Pfizer goed voor een dividendrendement van 4,8%.

Van de bovenstaande vier aandelen behoren Coca-Cola en McDonald's tot de zogenaamde Dividend Aristocrats, het selecte gezelschap van Amerikaanse bedrijven die al minstens 25 jaar op rij het dividend verhoogden. Coca-Cola doet dit alweer 49 op rij en McDonald's verhoogde inmiddels ook al weer 34 jaar achter elkaar het dividend na de allereerste uitkering in 1976.

Overigens kijken we in het tijdschrift van aanstaande vrijdag in de rubriek asset allocatie uitgebreid naar een flink aantal koopkansen in Europa en de Verenigde Staten, waarbij we specifiek kijken naar (defensieve) aandelen met een aantrekkelijk en vooral houdbaar dividend.

Menno van Hoven, 10 augustus 2011

LEES OOK

Dividendportefeuille blijft op recordjacht

Hoog dividend slecht uitgangspunt

Topmaand voor dividendportefeuille