Crisis als redding voor de euro?

That which does not kill us makes us stronger. Dat zou een citaat van de wereldberoemde filosoof Friedrich Nietzsche (hoewel die uitspraak ook toegeschreven wordt aan Goethe) zijn. Daaraan moet ik de laatste tijd vaak aan denken, als ik weer eens een bericht lees over de problemen in Ierland (dat, voorlopig, is gered), nationale stakingen in Portugal en weer eens onjuiste cijfers van de Grieken over hun begrotingstekort.

Al snel komt het doemscenario om de hoek kijken, dat dit het begin is van het einde van de euro. Een aantal van mijn vrienden hebben de hoop verloren, zij zien de euro niets eens het einde van 2011 halen.

Ikzelf, een fervent voorstander van een gemeenschappelijke munt in Europa overigens, zie het ook somber in. Maar dan denk ik aan Nietzsche en krijg er weer hoop dat het goed kan komen. Ierland gaat door met pijnlijke hervormingen.

Stel nu dat de Portugezen, Grieken en Spanjaarden in plaats van massaal te staken het voorbeeld van de Ieren volgen en er vol voor gaan hun landen te hervormen.

En dat de overheden van die landen nu eindelijk - toegegeven heel laat, maar beter laat dan nooit - hun vastgeroeste economieën een broodnodige grote beurt geven en zodanig hervormen dat die in de toekomst hard gaan groeien (net zoals Ierland bijna twee decennia lang voor de crisis, het kan dus wel).

Dan kan de huidige crisis in de eurozone een zegen in plaats van een vloek blijken te zijn. Tot nu toe was niets en niemand in staat die diepgaande hervormingen in de zwakke schakels van de eurozone af te dwingen. Als de huidige crisis, en het gevaar dat anders de eurozone uiteen valt, daar wel in slaagt, dan zal de eurozone er sterker en beter uit komen.

En net als ik optimistischer word, en mijn vrienden die de hoop hebben verloren voor gek verklaar, zie ik de beelden van massastakingen in verre Europese oorden, hoor ik de grote onenigheid tussen de Europese leiders en zelfs een minister uit Portugal roepen dat zijn land wellicht gedwongen zal zijn uit de euro te stappen. Inderdaad, that which does not kill us makes us stronger. Maar dan moet het ons inderdaad niet vermoorden.

Dan vergeet ik Nietzsche voor even en moet ik denken aan Wouter Bos. Als minister van Financiën hield Bos een blog bij. Een van de berichten daarop staat me nog steeds bij. Bos was op weg terug uit Brussel, waar de ministers van Financiën van de eurozone hadden vergaderd over de problemen in de eurozone (toen ook al!).

Bos vroeg zich op zijn blog af 'of we aan het einde van deze rit nog een Stabiliteits- en Groeipact zullen hebben.' Als hij nu een blog zou hebben, dan zou hij die vraag beter kunnen vervangen door 'of we aan het einde van deze rit nog de euro hebben.'

Edin Mujagic is monetair- en macro-econoom econoom, publicist en promovendus aan de Universiteit van Tilburg. Hij is de auteur van het boek 'Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt' dat vorig jaar is verschenen en van Het Inflatiespook, dat begin oktober is uitgekomen.

LEES OOK

Euro/dollar kan nog hoger

Nog klein plusje voor dividendportefeuille

Fonds voor een goede nachtrust