Hoger dividend, hogere koersen

De dividenduitkeringen van Europese bedrijven zitten weer in de lift. ING Research verwacht dat een verdere groei van het dividend zich zal vertalen in hogere koersniveaus.

In een vorige week verschenen rapport benadrukt ING Research dat stijgende dividenduitkeringen van Europese bedrijven vooralsnog niet beloond worden door beleggers.

Halverwege het cijferseizoen blijkt dat 53% van de Europese bedrijven minimaal 3% meer dividend uitkeerde dan verwacht. Hier staat tegenover dat 22% het dividend met minstens 3% verlaagde, wat zich per saldo vertaalt in een positieve verrassing van 31%.

ING wijst erop dat de verhogingen breed gedragen werden en dat slechts de telecomsector achterbleef bij de verwachtingen. Ook blijft het beeld voor de bankensector (één van de belangrijke sectoren waar het dividend vorig jaar werd verlaagd) gemengd.

VERHOGINGEN IN HET VERSCHIET
Ook de verwachtingen ten aanzien van de toekomstige dividenduitkeringen zijn positief, met een voor de komende 12 maanden voorspelde groei van 9%. ING ziet een aanzienlijk opwaarts potentieel voor de dividenduitkeringen, uitgaande van een doorzettend economisch herstel. Daarbij zijn de sectoren basic resources en industrials volgens ING de meest voor de hand liggende kandidaten om hun dividend aanzienlijk te verhogen.

Ondanks het herstel van de dividenduitkeringen ligt de huidige payout (Stoxx 600) nog altijd zo'n 30% onder het piekniveau van april 2008. De banken- en autosector zijn in dat opzicht de grootste achterblijvers (-70%), zoals uit onderstaande tabel blijkt.

ING tabel 1

NIET GEHONOREERD
ING wijst erop dat de recente dividendverhogingen zich over het algemeen niet vertaald hebben in hogere koersniveaus. Binnen de Stoxx 50 wist eigenlijk alleen Nokia te profiteren van de (16%) hoger dan verwachte dividenduitkering.

Banco Santander en Roche, die 9% en 8% meer dividend uitkeerden dan verwacht, zagen hun koersen dalen na de aankondiging.

Toch deden de dividendbeleggingen het in de afgelopen maand zeer goed (o.b.v. ING's eigen style indices) en ING rekent op langere termijn op een verder herstel.

Daarbij wordt opgemerkt dat beleggers het dividendrendement vaak als een nuttig 'waarde' signaal zien en dat een hogere dividenduitkering een signaal van vertrouwen is met betrekking tot de vooruitzichten van het desbetreffende bedrijf. Een dividend komt daarbij direct in handen van de belegger, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het inkopen van aandelen.

ING verwacht dan ook een groeiend vertrouwen in dividenden met de daarbij behorende beloning voor de desbetreffende aandelen. Stijgende dividenden vormen dan ook niet voor niets een belangrijke fundamentele basis onder ING's positieve visie ten aanzien van aandelen voor dit jaar.

Onderstaand een tabel met Europese large caps (+€10 mrd) die voldoen aan de navolgende (consensus) criteria: Een dividendrendement van minstens 4% in 2010, een positieve dividendgroei in 2010 en een positieve herziening van de wpa en het dividend in de laatste 3 maanden.

ing tabel 2

Hierin treffen we Shell aan op plaats 4, met een dividendrendement van 6,08% (grijze kolom), een verwachte groei van het dividend per aandeel van 3,2% en positieve herzieningen van dividend (+4,7%) en wpa (+2,2%) over de laatste drie maanden.

EUROPESE DOGS OF THE DOW
Begin januari schreven wij nog een artikel over de 'Europese Dogs of the Dow', waaruit bleek dat de Dogs of the Dow theorie, indien toegepast op Europese aandelen, zeer goede resultaten heeft opgeleverd.

Lees hier het desbetreffende artikel, inclusief de aandelen uit de Eurostoxx50 met het hoogste dividendrendement aan het begin van 2010.

GERELATEERD
- Fors minder dividend uitgekeerd in 2009
- Meer dividend verwacht in 2010

Menno van Hoven, 24 februari 2010 

LEES OOK

Dividendportefeuille blijft op recordjacht

Hoog dividend slecht uitgangspunt

Topmaand voor dividendportefeuille