Goudprijs op weg naar nieuw record

De goudprijs lijkt op weg naar het breken van het oude record van $1.070 en kan zelfs de $1.100-grens passeren, olie kan zeker nog 10% duurder worden.

gold_barsDe goudprijs lijkt niet te stuiten. Dinsdag steeg de prijs weer tot $1.064, slechts een paar dollar van het record van $1.070,80 van 15 oktober, waarna een reactie tot €1.050 volgde. In april dit jaar kostte een troy ounce nog $880.

Met de olieprijs is het niet anders gesteld. Voor een vat olie moest dinsdag op de New York Mercantile Exchange $80 betaald worden, de prijs van oktober vorig jaar. Sinds februari dit jaar ($45,97) is de olieprijs bijna verdubbeld. Juli vorig jaar werd overigens heel eventjes $145,62 neergesteld.

De opmars van de goud- en olieprijs - en die van andere grondstoffen als koper, rubber en mais - moet vooral gezocht worden in de zwakke Amerikaanse dollar, die aan waarde verliest vergeleken met andere belangrijke valuta in de wereld. In april dit jaar kreeg je voor een euro nog $1,30, dinsdag was dat op een haar na $1,50. De zwakte wordt toegeschreven aan centrale banken, die bezig zouden zijn met het aanbrengen van een betere spreiding van hun valutareserves en daarom dollars van de hand doen in ruil voor bijvoorbeeld euro's. Ook leeft onder veel valutahandelaren de gedachte dat de Amerikaanse autoriteiten zich niet bekommeren om de waarde van de dollar.

De zwakke dollar zorgt ervoor dat beleggers hun heil zoeken in grondstoffen, die bovendien goed in de markt liggen vanwege de (momenteel althans) voorzichtig aantrekkende wereldeconomie. Onder deze omstandigheden kan de goudprijs volgens Credit Suisse naar de $1.100 lopen en zelfs passeren.

Ook de olieprijs biedt het vooruitzicht van een verdere stijging, als het aan charttechnische analisten ligt. Op basis van de Fibonacci-theorie zien ze bij voorbeeld bij Australia & New Zeeland Banking voor olie de potentie om naar $89,95 te stijgen, nu de barrière van $76,28 geslecht is. 

De stijging van de grondstoffen moet wel afgezet worden tegen die van aandelen waarvan vele koersen dit jaar ook spectaculair gestegen zijn. Die hausse is in hoofdzaak gevoed door de marktperceptie dat de wereldeconomie de draai gemaakt heeft en de toekomst er zonnig uitziet.

Dat is maar de vraag: nemen consumenten en bedrijven de fakkel over van de forse stimulansen van overheden en centrale banken, die (een keer) doven? Verder remmen de verzwakkende dollarkoers en de stijgende grondstofprijzen het economisch herstel - onder meer in Europa. En niet onbelangrijk is dat prijzen/koersen niet oneindig stijgen. Waakzaamheid is daarom geboden.

Gerelateerd:
- Pas op voor de goudprijs (15 september)
- Stevige daling goudprijs verwacht door Gilissen (9 juli)

LEES OOK

10 aandelen uit de Gouden Driehoek

Wat is er mis met goudmijnbedrijven?

‘Goud $823 waard’