Koninklijke geen overnameprooi

Koninklijke Olie werd begin deze week in verband gebracht met een mogelijke overname door het Franse Total. Door verschillende factoren is een dergelijke transactie op zijn zachtst gezegd onwaarschijnlijk.

De Britse krant 'The Observer' heeft Koninklijke Olie in de schijnwerpers gezet met het bericht dat Total uit zou zijn op een overname. In de zondagseditie werd gemeld dat het bedrijf zich zou voorbereiden op een overnamebod van de Franse branchegenoot. Vanuit geografisch oogpunt is een combinatie niet onlogisch, aangezien Total nauwelijks vertegenwoordigd is in de Verenigde Staten en Koninklijke Olie juist op zoek is naar een sterkere positie in het Midden-Oosten. Dat laatste werd maandag onderstreept door een bod dat Shell heeft uitgebracht op een project om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van de twee grootste olieveld en in Irak.

Hoewel beide bedrijven elkaar in geografische zin goed aanvullen, is de kans erg klein dat het tot een samengaan komt. De olieprijs lijkt de laatste maanden op recordjacht (zie pagina 22), wat zich vertaalt in een hogere vraagprijs door (potentiele) verkopers in de energiesector. Grote transacties zoals de fusies van BP met Amoco (1997) en Exxon met Mobil (1998) vonden hierom ook plaats in een tijd dat de prijs van een vat olie tussen de $10 en $15 schommelde. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers op 5 augustus heeft Total bekendgemaakt dat grote overnames nu niet aan de orde zijn door de hoge olieprijs en als reactie op de geruchten heeft het concern laten weten dat de strategie niet opeens binnen tien dagen veranderd is.

Daar komt bij dat de Nederlands-Britse onderneming met een beurswaarde van € 140 mrd bijna anderhalf keer zo groot is als het Franse bedrijf. Door de verlaging van de reserves heeft Shell aan het begin van dit jaar weliswaar enige schade opgelopen, maar inmiddels heeft de koers zich bijna helemaal hersteld. Bovendien heeft het concern aangegeven dat het op zoek is naar een alternatief voor de weinig transparante managementstructuur. Het is niet eenvoudig om een pasklare oplossing te vinden die geen hoge belastingkosten met zich meebrengt, maar hierdoor wordt wel onderstreept dat het bedrijf geen aangeschoten wild meer is.

De hoge olieprijs en de grote beurswaarde van Shell maken een bod zeer onwaarschijnlijk. Er is dan ook geen aanleiding om het houdenadvies voor korte termijn en de koopaanbeveling voor de lange termijn aan te passen.

LEES OOK

Vijf kroonprinsen

Update: goede start nike

Porsche en peugeot blijven nog op houden staan